На сьогодні в фармацевтичному секторі багатьох країн широко використовується метод зовнішнього референтного ціноутворення для лікарських засобів, вартість яких відшкодовується з боку держави. Здається, що подібний механізм підвищення економічної доступності ліків застосували з минулого року і для українців, запровадивши нове цінове регулювання на препарати для лікування трьох категорій захворювань (серцево-судинні, цукровий діабет II типу та бронхіальна астма).

В Україні ціни на ліки завищені на 30 відсотків, а часом навіть на 60 відсотків. Один і той самий препарат може коштувати в Україні в десятки разів дорожче, ніж у сусідніх європейських державах. Монополізація українського фармацевтичного ринку, корумпована й «зарегульована» система реєстрації лікарських засобів і перевірки їхньої якості та ймовірна наявність домовленостей стосовно цін між фармацевтичними компаніями і дистриб’юторами. Це — головні причини надвисоких цін на медикаменти.
Ще одна проблема в тому, що нашого виробника нині ніхто не контролює. Цінового регулювання немає, а перевірки бізнесу заборонені. То чому ціни зростають? У переважній більшості через спекуляції, адже назвати бізнесом це вже важко. В Україні фармацевтична галузь перетворилась на надприбуткову, і з впевненістю рентабельність таких заробітків можна прирівняти до збагачення за рахунок нелегального продажу наркотиків і зброї. І про здоров’я нації тут вже зовсім ніхто і не думає…
І ще один цікавий момент на прикладі нашого міста і району, який і спонукав мене до написання цієї публікації. А сталось це після того, як довелось особисто перенести грип та лікуватися в одному з відділень Ізяславської ЦРЛ. Мало, що ціни не регулюються з боку держави взагалі, існує ще вражаюча їх відмінність, зокрема й в аптечній мережі нашого міста та району (а лише в місті діє 13 аптек!). І це вже говорить не про бездіяльну політику держави, а про елементарну совість і співчуття фармацев- тів-бізнесменів до своїх земляків.
Хворі, які лікуються у відділеннях лікарні, є, так би мовити, заручниками ситуації і, здебільшого, не мають можливості купувати ліки в тих аптеках, які мають нижчі ціни. А Ізяславська ЦРЛ розрахована більш як на 140 ліжко-місць. І в період епідемій грипу, ГРВІ та ускладнень сезонних захворювань усі ці місця зайняті. Тут постійно перебувають на лікуванні діти та хворі похилого віку, пенсії яких не вистачає на дороговартісне лікування. Проте власники аптек, які розташовані поблизу лікарні, цим не переймаються, ціни на медикаменти не знижують, а навпаки. На території розташовано три аптеки: одна з них — ПП «Ірина-2» та дві ТОВ «Біомед ООО». Довелося мені через стан здоров’я у перші дні купувати ліки в аптеці ТОВ «Біомед ООО». За, так би мовити, добовий запас ліків платив 510 гривень, здебільшого — за розчини для внутрішньовенних інфузій. На мою думку, це було дорого. Тому на третій день лікування я купував ліки вже у центрі міста в аптеці ТОВ «АВК Фарм». І скажу, що різниця в ціні була доволі відчутною.
Щоб не бути голослівним, для порівняння зазначу ціни на окремі препарати, оскільки чеки, які підтверджують достовірність цієї інформації, зберігаю. Так, ТОВ «АВК Фарм» реалізовувала придбані мною препарати за такими цінами: Інфулган (1000 мг) — 66,80 грн.; Гликостерил Ф5 (200 мл) — 60,65 грн.; Реосорбілакт (200 мл) — 83,40 грн.; Ксилат (200 мл) — 85,40 грн.; система для інфузій — 9,15 грн. А вже ТОВ «Біомед ООО» у своїх аптеках мала інші ціни на ці ж препарати: Інфулган (1000 мг) — 73,10 грн.; Гликостерил Ф5 (200 мл) — 66,00 грн.; Реосорбілакт (200 мл) — 90,20 грн.; Ксилат (200 мл) — 93,50 грн.; система для інфузій — 9,70 грн. І це при тому, що виробник цих препаратів один і той же, і навіть доставляються вони одним і тим же автотранспортом — ТОВ «Юрія-Фарм».
Мабуть, така відмінність у цінах свідчить про певну змову власників аптек, що працюють поблизу лікарні. Хворі, здебільшого, не знають цієї ситуації і продовжують купувати ліки й надалі. А ті, які вже так як і я, пересвідчились у дороговизні цих аптек, радять цього не робити.
До речі, саме власники цих аптек щоразу беруть участь у конкурсах на оренду приміщення в новозбудованій поліклініці під типовий аптечний заклад, який проводиться Ізяславською ЦРЛ, і на диво завжди саме вони чомусь стають переможцями, для інших цей шлях закритий.
Ось така реальність. Ось так у нас дбають про найцінніше, як задекларовано в нашій Конституції, що є в людини, — її життя та здоров’я. І ми ще дивуємось, чому ростуть ціни на продукти харчування, інші товари, коли підприємливі ділки не соромляться збагачуватися за рахунок хвороб і безвиході українців. Мабуть, зверненнями до них бути милосерднішими і совіснішими щодо своїх співгромадян ситуацію не зарадиш. Тому просто хочу звернутися до жителів району. Оминайте такі заклади, і якщо потребуєте лікування ви чи ваші рідні, знайдіть час та сили придбати ліки в інших аптеках. І дбайте про власне здоров’я! Хоча, як свідчать реалії, це зовсім невигідно власникам фармацевтичного бізнесу.