Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 855

 З 2 квітня в Україні розпочався перший етап медичної реформи — «Лікар для кожної сім’ї». Саме нині пацієнти повинні визначитися з вибором сімейного лікаря. Якщо у перші дні з різних причин (навіть в обласному центрі не всі амбулаторії були оснащені необхідним комп’ютерним обладнанням) процес трохи загальмувався, то тепер мешканці області активно підписують декларації зі своїми лікарями: сімейними, терапевтами, педіатрами. Станом на 11 травня на Хмельниччині вже майже 126 тисяч пацієнтів обрало своїх лікарів. Більшість пацієнтів задоволена, адже мають нині можливість вибирати лікаря на власний розсуд, незалежно від місця проживання або прописки.

 За словами головного лікаря Хмельницького міського центру ПСМД № 2 Людмили Головко, на сьогодні у їхніх 12 амбулаторіях підписано вже понад 21 тисячу декларацій. Найбільша кількість, звичайно, в амбулаторії, яка розташована в Гречанах (вулиця Курчатова, 1), адже саме вона обслуговує велику кількість населення. Загалом же у центрі ПСМД № 2 на обслуговуванні перебуває 150 тисяч хмельничан, з них 35 тисяч — діти.
 Людмила Леонтіївна каже, що процес підписання декларацій налагодився і проходить нормально. Хоча бувають певні проблеми, але практично всі вони технічного характеру, тому їх вдається швидко виправити. Окремі лікарі уже встигли укласти з пацієнтами по 700-800 декларацій.
 У Новоушицькому районі своїх сімейних лікарів обрали понад три тисячі мешканців (усього в районі 28403 жителі). Головний лікар районного центру ПСМД Наталя Фінагеєва розповідає, що проводиться широка роз’яснювальна робота: у поліклініці вивішені стенди з інформацією про лікарів, відповідні матеріали друкуються у районній газеті. Немає проблем і з технічним забезпеченням. Медики почали уже виїжджати безпосередньо в села, аби там, на місці, підписувати декларації з пацієнтами. Таким чином значно спрощується і полегшується завдання для самих пацієнтів, особливо, хворих і похилого віку.
 Наталя Миколаївна впевнена, що можливість вибрати самому сімейного лікаря — абсолютно позитивна новація. І добре, що місце проживання не грає тепер ніякої ролі — у деяких лікарів їхнього центру ПСМД зголосилися лікуватися навіть мешканці сусіднього району. Пацієнт повинен довіряти своєму лікарю, вдумливо виконувати всі його рекомендації. Лише тоді можливий ефективний результат. До того ж, Наталя Миколаївна сподівається, що нарешті медична реформа, зокрема, цей вільний вибір лікаря, змусить людей самим турбуватися про власне здоров’я. Давно час зрозуміти, що ми найперші відповідаємо за стан свого здоров’я. Завдання медиків — профілактика, лікування, реабілітація, контроль. А ми самі несемо відповідальність за те, як живемо, як харчуємося, які шкідливі звички викохуємо у собі роками... Як, власне, і за те, чому вперто не хочемо хоча б раз на рік піти на медичний огляд. Або ще простіше — оглянути легені на пересувному флюорографі, який приїхав у село і кілька днів стояв мало не під вікнами хати...
 Що ж, оптимізму нам усім. І не забудьте обрати свого лікаря й підписати з ним декларацію. Не відкладайте цю справу, як і турботу про своє здоров’я, у довгий ящик. Будьте здорові!