У Хмельницькому відокремленому підрозділі центру розвитку місцевого самоврядування (ВП ЦРМС) відбувся семінар на тему: «Особливості процесу автономізації медичних закладів». У ньому взяли участь представники медичних закладів та органів самоврядування області.

Реформування медичної галузі почалося з первинної ланки. Саме сімейні лікарі, терапевти, педіатри розв’язують 80 відсотків проблем своїх пацієнтів, і лише 20 відсотків скеровують до вузьких спеціалістів. Тому, якщо у вас заболить вухо, не варто відразу бігти до лора, бо  пролікувати його зможе і ваш сімейний лікар. Саме так влучно висловилася Ольга Трач, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з організації та надання первинної медичної допомоги. Справді, задумайтеся, чи варто витрачати свій час і нерви на ходіння по кабінетах, вистоювання у чергах за талончиками? Адже у вас є свій, якого ви, до речі, самі й обрали, сімейний лікар, котрий і повинен поставити вам правильний діагноз.
 Медична реформа, власне, й проводиться для того, аби фінансувати не квадратні метри лікарняних приміщень ліжко-місця, а насправді якісні медичні послуги, зазначив Сергій Яцковський, директор ВП ЦРМС у Хмельницькій області. Більше того, наголосив він, мова тепер уже йде про найголовніше — профілактику будь-яких хвороб, яка обійдеться нам набагато дешевше, ніж лікування навіть найбанальнішого ГРЗ.
 Ось така основна мета реформування — треба навчити людей перейматися своїм здоров’ям ще до того, як їм щось заболить, як, зрештою, і є у всьому цивілізованому світі. Щоб до лікарів зверталося тільки 20 відсотків пацієнтів, усі ж інші були здоровими. І головну роль у цьому повинні відігравати органи місцевого самоврядування, наголосила Галина Гречин, директор ВП ЦРМС у Львівській області, експерт Регіональної мережі експертів підтримки реформи здоров’я Програми «U-LEAD з Європою». Саме її виступи були на семінарі базовими: «Реформа первинної медичної допомоги: ключові етапи та роль місцевого самоврядування» і «Первинна охорона здоров’я в ОТГ».