При дуже високій температурі повітря, а особливо при її скачках, піднімається артеріальний і внутрішньочерепний тиск, через що можуть рватися судини. Спека викликає стрімку втрату рідини в організмі, що веде до згущення крові. Все це може стати причиною небезпечного захворювання – інсульту.

А взимку  інсульт може статися внаслідок перепаду температури (вийшли на холодну вулицю із теплої хати з непокритою головою).
Для роботи головного мозку необхідна артеріальна кров, збагачена киснем. При пошкодженні або закупорці судин головного мозку  ділянка мозку відмирає і втрачаються ті функції, за які вона відповідає. Це і є ішемічний інсульт. Небезпека  в тім, що його симптоми проявляються поступово, а допомога повинна бути надана не пізніше 3-х годин після закупорки судини. При геморагічному інсульті в людини на тлі високого артеріального тиску відбувається розрив судини мозку, і кров заповнює ділянку мозку (утворюється гематома). Щоб зберегти здоров’я, потрібно потрапити до лікарні протягом години. А тому кожний з нас повинен знати 5 головних симптомів інсульту. Це – оніміння обличчя, руки або ноги, порушення мови, порушення координації рухів, різке погіршення зору, запаморочення  і надзвичайно сильний головний біль.
Існує сім кроків до інсульту. Перший – стрес. Постійний викид адреналіну і гормонів стресу послаблює нервову систему. Збільшується кількість серцевих скорочень, підвищується артеріальний тиск. Якщо верхнє число постійно вище 140 або нижнє число постійно вище 90, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
Ожиріння. Серце працює з навантаженням, забезпечуючи кров’ю більші об’єми. Судини не можуть справитися з такою напругою і реагують підвищеним тиском. Потрібно досягти більш збалансованого харчування, надаючи перевагу фруктам, овочам, крупам та помірній кількості тваринних жирів.
Куріння. Припиніть, тому що нікотин звужує судини і викликає їх спазми, а канцерогенні речовини, які знаходяться в тютюні, допомагають холестерину відкладатися на стінках судин.
Алкоголь. Піднімає артеріальний тиск, провокує хронічну гіпертонію.
Гіподинамія. Сидячий спосіб життя змушує судини лінуватися, а клітини мозку – страждати від нестачі кисню.
Гіперхолестеринемія.  Якщо високий рівень «поганого» холестерину в крові, то це призводить до розвитку атеросклерозу – утворенню атеросклеротичних бляшок. Це небезпека тромбоутворення, звуження і закупорки судин і, як наслідок, – інсульту. Можна здати кров на аналіз, і лікар порекомендує ліки для очищення судин.
Цукровий діабет. Підвищення рівня глюкози в крові при діабеті призводить до збільшення жирових відкладень у судинах, тим більша вірогідність закупорки артерій та інсульту.
— Тож контролюйте рівень артеріального тиску. Якщо прописав лікар, приймайте ліки, що розріджують кров. Раз на півроку робіть електрокардіограму і УЗД судин шиї, через які йде кров у мозок.  Контролюйте рівень цукру й холестерину в крові. Постійно займайтеся фізкультурою. Достатня профілактика гіподинаміки – 3000 кроків на день. Своєчасно поповнюйте втрату рідини в організмі. Пити невеликою кількістю тільки чисту воду або несолодкий компот. Мінеральна вода затримує в організмі рідину і стимулює підвищення артеріального тиску.
Для лікування інсульту народна медицина рекомендує тричі на день з’їдати по чайній ложці соку полину гіркого з чайною ложкою меду.
Я вже переконався, що допомагає, якщо 50 г цвіту арніки гірської залити 0,5 л горілки. 7 днів настояти в теплому темному місці. Процідити. Вживати по 15 крапель 3 рази на день, запиваючи теплою водою. На арніку гірську в народі кажуть «арлик»  і використовують її для лікування ран у людей і  тварин, але мало хто знає, що вона допомагає при інсульті. В аптеках продається настоянка арніки. Це рослина занесена до Червоної книги, а тому її не потрібно рвати з корінням і залишайте на рослині частину квіток.
Для укріплення судин (і при цукровому діабеті) потрібно 100 г плодів софори розмолоти на м’ясорубці і залити 0,5 л горілки. 10 днів настояти в теплому темному місці, процідити. Вживати по столовій ложці 3 рази на день за годину до їди. Якщо софору важко знайти в аптеках – запитуйте у знайомих, які живуть в південних областях.
Народний цілитель Борис Іванович Кіщенко (творчий псевдонім Борис Страга) має великий практичний досвід і рекомендує при інсульті взяти подрібнених травневих шишок ялини, сосни (або молодих голок) — 5 ст. ложок, плоди шипшини коричневої – 3 ст. ложки, лушпиння цибулі – 2 ст. ложки, бруньок берези – 1 ст. ложку, цвіту бузини чорної – 1 ст. ложку, кори верби білої –
1 ч. ложку, бруньок тополі чорної (осокора) – 1 ст. ложку, коріння кульбаби лікарської – 2 ст. ложки, шишок хмелю – 1 ч. ложку, меліси – 1 ч. ложку, безсмертника (цмин піщаний) – 1 ст. ложку, все змішати. 2 столові ложки суміші залити 250 мл окропу і настоювати 2 години в термосі. Вживати по 50-80 мл 4-5 разів на день за годину до їди протягом 1-3 місяців з перервою через кожний місяць лікування.
Хай Господь усім допомагає.