Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 840

Процес вибору сімейного лікаря триває. Українці, я б сказала, насолоджуються можливістю вирішити щось самим. Тому й, власне, не дуже поспішають, зважуючи усі «за» й «проти». І тут для них головну роль відіграє навіть не стільки зручність розташування амбулаторії чи поліклініки, як кваліфікація лікаря і довіра до нього.

Хоча в нашій області показник втішний. Як повідомила головний спеціаліст з організації та надання первинної медико-санітарної допомоги департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Трач, станом на 13 липня угоду з лікарями уклали вже 498 тисяч  подолян. Тобто 39 відсотків від усієї кількості населення. Найкращі (понад 50 відсотків) показники — у Славутському, Деражнянському, Віньковецькому районах.
 Під час першої хвилі підписання (вона тривала до 5 червня) з Національною службою охорони здоров’я договори уклали центри первинної медико-санітарної допомоги з Нетішина, Нової Ушиці, Славути, Ізяслава, Хмельницького, Летичева, Чемеровець та Ярмолинець. І вже з першого липня вони почали фінансуватися за принципом «гроші ідуть за пацієнтом». Тобто, відтепер на одного пацієнта, який уклав угоду з лікарем, виділяється 370 гривень на рік.
 Затверджено новий список послуг первинної медичної допомоги. Отже, які послуги отримуватимемо у лікувальних закладах ми, пацієнти?
 Сімейний лікар, педіатр та терапевт спостерігатимуть за станом вашого здоров’я. Вони лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми. отруєння. Якщо виникне потреба, сімейний лікар скерує вас до спеціа-ліста вторинної чи третинної ланки — лора, ендокринолога, хірурга, офтальмолога тощо, чи буде консультуватися з ним щодо вашого лікування.
 Звичайно ж, сімейні лікарі, педіатри, терапевти вестимуть пацієнтів з хронічними захворюваннями. До речі, сімейний лікар може вести пацієнта будь-якого віку, педіатр — дітей від народження до 18 років, терапевт — від 18 років і старше.
 На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи та дослідження:
 — загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
 — загальний аналіз сечі;
 — глюкоза крові;
 — загальний рівень холестерину;
 — вимірювання артеріального тиску;
 — електрокардіограма;
 — вимірювання ваги, зросту, окружності талії;
 — швидкий тест на вагітність;
 — швидкий тест на тропонін;
 — швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити.
 Інші дослідження та аналізи будуть виконуватися за направленням лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.
 Між іншим, сімейний лікар або терапевт може вести неускладнену вагітність. Якщо виникне необхідність, скерує майбутню матір до акушера-гінеколога.
 Уже після народження дитини сімейний лікар чи педіатр повинен проводити планові обов’язкові огляди — 10 оглядів лікаря та 6 оглядів медсестри у перший рік життя, 2 огляди у другий рік, 1 огляд — у третій рік.
 До того ж, сімейний лікар зобов’язаний стежити за виконаням календаря щеплень вашої дитини і всіх інших своїх пацієнтів. Вакцину проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту закуповує держава.
 Окрім того, новим порядком надання первинної медичної допомоги передбачено профілактичні огляди та виконання аналізів для груп ризику семи захворювань. Щороку: цукровий діабет у віці 45 років і старше — при факторах ризику. ВІЛ — у 14-річному віці і старше. Туберкульоз — пацієнти будь-якого віку при факторі ризику.
 Раз на два роки: рак молочної залози — у 50-69 років, у 40 — при факторах ризику.
 Раз на 1-2 роки, залежно від факторів ризику: гіпертонічна хвороба та інші серцево-судинні захворювання — жінки 50 років і старші, чоловіки 40 років і старші.
 Колоректальний рак — жінки і чоловіки старші 50 років. Рак передміхурової залози — чоловіки з 40 років залежно від ризику.
 Рецепти на ліки, зокрема, за програмою «Доступні ліки» вам теж виписуватиме ваш сімейний лікар чи терапевт.
 У Міністерстві охорони здоров’я також інформують, що лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Так, у повідомленні на сайті МОЗ сказано, що лікар може дати поради щодо полегшення стану телефоном, а пізніше, під час прийому у закладі, направити пацієнта на аналізи та дослідження для уточнення діагнозу й призначити необхідне лікування. І саме ваш лікар, кажуть чиновники, може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність. А невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров’я надаватиметься у медичному закладі.
 І, можливо, найприємніша звістка з усього цього переліку: чиновники МОЗ запевняють, що всі послуги є на 100 відсотків безоплатними для кожного пацієнта.
 Я розумію, що, по суті, ми робимо лише перші кроки у реформуванні медичної галузі. Але вже виникає багато запитань.
 Наскільки об’єктивною зможе бути оцінка стану здоров’я пацієнта по телефону? А може, є якісь візуальні симптоми, на які пацієнт не зверне увагу, а для лікаря саме вони і є головними. А може, в пацієнта зіпсований градусник, який показує нижчу температуру тіла. Іншого взяти нема де, бо аптека — в райцентрі, а сусіди неблизько. І як можна, приміром, по телефону відрізнити банальну ангіну від небезпечної дифтерії?
 І ще: де гарантія, що наш сімейний лікар (прошу вибачення у всіх медиків, але у житті, тим більше, нашому, буває багато різного й печального) скерує нас до вузького спеціаліста вчасно, і ми успішно вилікуємося?
 Однак, поїзд уже рушив. Затамуймо подих і будьмо оптимістами. Усі ж ми намагалися вибрати найкращих лікарів, правда?