У поточному році в родині, яка проживає в селі Христівка Ізяславського району, від вірусного гепатиту А постраждало семеро дітей до 17 років. Проблема захворювання на вірусні гепатити залишається складною. Щоб привернути до неї увагу світової спільноти, запроваджений навіть Всесвітній день боротьби з гепатитами. Чим же небезпечна ця хвороба та як застерегтися від неї, розпитуємо головного спеціаліста управління Держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Олену КОЗАР.

— Вірусні гепатити — це група дуже розповсюджених небезпечних вірусних захворювань, що вражають печінку людини. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит ще називають «ласкавий убивця», — інформує Олена Володимирівна.
Гепатити, викликані різними вірусами, передаються по-різному, проте всі вони можуть викликати гостре і хронічне запалення печінки. Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.
 Статистика невблаганна: в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак, проте рівень обізнаності людей про гепатит вкрай низький.
— Олено Володимирівно, Ви згадали про різні види гепатиту. Зупиніться, будь ласка, на цьому детальніше.
— Існує 8 типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Вірусний гепатит А та Е — це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм.
Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби дотримання особистої гігієни (зубна щітка, лезо, ножиці).
Вираженість симптоматики при гепатиті залежить від типу вірусу. Захворювання може проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю й зниженням працездатності. Гепатит може перебігати безсимптомно або зі слабко вираженою симптоматикою, тоді людина не підозрює про наявність у неї захворювання.
— Як же захиститися від гепатиту?
— Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише перекип’ячену воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.
У побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань. Під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, під час косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу. Для запобігання передачі інфекції статевим шляхом слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту. Запобігання професійним зараженням у лікувально-профілактичних закладах досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях, у лабораторіях, де медичний персонал контактує з кров’ю. При будь-яких парентеральних втручаннях та маніпуляціях необхідно використовувати гумові медичні рукавички.
Пам’ятаймо, захворювання легше попередити, ніж лікувати його наслідки.