Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 789

Профілактика в нас і досі не в пошані. От не звикли ми запобігати хворобам. Особливо це стосується чоловіків, які геть байдуже ставляться до свого здоров’я, звертаються до медиків, коли вже зовсім скрутить-зігне. І передусім старшого покоління. Таке, мабуть, виховання та спогади дитинства-юності, коли сподівань на радянську медицину було не багато. Згадуються з тих часів лише бормашини, якими добре катувати людей, та парацетамол, що ним в армії лікували нас, солдатиків, від усіх недуг. Тому й немає звички ходити в медичні заклади. Але ж іноді таки доводиться…

Медичну реформу не критикує лише лінивий. Не знаю, не фахівець у цій царині, але можу назвати великий та жирний плюс нинішніх часів. Коли днями таки вирішив завітати до амбулаторії та «прописатися» у лікаря (усі ж знають, що наразі триває підписання декларацій із сімейними лікарями?), то був приємно вражений новою методикою прийому: запис через Інтернет-сайт medics.com.ua. Навіть це можна вважати дуже великим здобутком галузі. Пригадуєте, як раніше, особливо в зимовий час, доводилося вистоювати в чергах перед кабінетом, обмінюючись мікробами із безліччю інших хворих? Нині — це лише неприємні спогади про радянську медицину. Але, зайшовши до кабінету лікаря, отримав і не дуже гарну новину — Світлана Іванівна вже виконала «план» і підписала необхідну кількість декларацій. Ні, вона прийняла мене, але стати її постійним пацієнтом, на жаль, не зможу — не встиг. Тому виникло питання, як іде в нас підписна кампанія.
Начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач повідомив, що у Хмельницькому вона проходить доволі жваво: вже понад дві третини містян — майже 180 тисяч — підписали декларації з лікарями. Причому декілька найкращих лікарів (у тому числі й «моя» Світлана Іванівна) повністю набрали обумовлену нормативними документами кількість пацієнтів. Нині в місті виконали особистий «план» один терапевт, дев’ять сімейних лікарів та одинадцять педіатрів.
І виявляється, що колишня турбота про пацієнтів нарешті виллється для лікарів у матеріальну винагороду. Хто раніше був чуйним і дбайливим до хворих, той нині має активність у підписній кампанії. До прикладу, в Хмельницькій амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 3, що в мікрорайоні Гречани, два лікарі вже мають «план з прописки»: згадана Світлана Васілініч і Олена Дворська. Тому вони й матимуть непогану заробітну плату, зазначив Борис Ткач. Не називатимемо конкретних сум, лише зазначимо, що це удвічі перевищує офіційний середній заробіток в Хмельницькому.
Якщо говорити про всю область, то станом на 30 листопада укладено 837 тисяч декларацій пацієнта з лікарем, що становить 65,8 відсотка від всього населення, розповіла головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Трач. Як бачимо, загальнообласні показники не дуже відрізняються від хмельницьких. І є райони, де відсоток підписаних декларацій вищий. Так, лідерами на Хмельниччині є Волочиський міський
(86 відсотків), Сатанівський (82), Деражнянський (78), Полонський (77) та Старокостянтинівський (76 відсотків) центри первинної медико-санітарної допомоги.     
Найменше декларацій укладено у Шепетівському міському (2276 — абсолютне число, відсоток не порахований, оскільки це новостворений заклад і все населення Шепетівського району, в тому числі міське, поки що враховується Шепетівським районним центром ПМСД). Крім того, низькі показники у Чорноострівському (18 відсотків), Волочиському районному (48), Наркевицькому (51) та Кам’янець-Подільському районному (53 відсотки) центрах ПМСД.
Отже, не в усіх регіонах області громадяни активно «штурмують» лікарів. А дарма! З одного боку, можна не встигнути «прописатися» в улюбленого медика. З іншого — платна медицина насувається. Про що йдеться? Інтернет лякає, що направлення до вузького фахівця може здійснити лише ваш сімейний лікар, якщо ж йти «з вулиці» — за прийом доведеться платити. Й платна медицина запрацює вже з початку 2019-го року, переконує всесвітня павутина. Маємо заспокоїти мешканців краю. Підписна кампанія продовжиться і після нового року. Й, як запевнив Борис Ткач, принаймні в першому півріччі (як надалі буде — побачимо) «платною не буде».
P. S. Нині в області повним ходом йде медична реформа, розпочата в листопаді 2017 року, коли набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я». Він передбачає автономізацію закладів охорони здоров’я (реорганізації з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства — КНП). Саме зміна статусу закладу первинної медико-санітарної допомоги з бюджетної установи на КНП стала основним завданням на 2018 рік, зазначили в облдержадміністрації. Фактично у статусі КНП станом на
1 грудня 2018 року працюють 29 центрів ПМСД із 31. Залишаються неавтономізованими 2 центри ПМСД: Наркевицький і Чорноострівський.