Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 621

У реанімації Хмельницької інфекційної лікарні помер 35-річний чоловік. Це перша в області смерть від кору.

Чоловік проживав у Турчинцях Городоцького району. Захворів ще 12 січня, розповідає головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна. З його слів, мав контакт із хворими. Спочатку пробував лікуватися вдома, до районної лікарні звернувся 16 січня, коли стало геть зле: висока температура, нудота, блювота… На той момент уже був характерний висип й всі клінічні ознаки кору. Три дні лікарі Городоцької райлікарні робили все від них залежне, проте стан його не покращувався. Тож 19 січня хворого доправили до обласного центру, де одразу помістили до реанімації, розповідає Оксана Вікторівна. На той час у нього була вже двостороння пневмонія. До того ж, у хворого цукровий діабет 2 типу у стадії декомпенсації, псоріаз. Збирали консиліум, викликали обласного пульмонолога й реаніматолога, підключили до апарата штучної вентиляції легень, вживали всіх необхідних заходів. Проте врятувати хворого, на жаль, не вдалося. А все тому, що чоловік так пізно звернувся за допомогою медиків — шансів собі не залишив. Розтин показав, веде далі Оксана Піддубна, що в нього залишилося лише 5 відсотків легенів.
Парадокс, зізнається лікар, і у тім, що в медичній картці померлого є записи про два щеплення від кору. «Людина, яка отримала два щеплення, захворіти фактично не може, — каже Оксана Вікторівна. Ну точно хвороба проходила б у легкій формі. Тому виникає питання: або записи фіктивні, або вакцина була підроблена».
Наразі в Хмельницькій інфекційній лікарні перебуває 45 хворих на кір, 15 з них — діти. Пролікували вже двох вагітних. Щодня до закладу поступає 5-8 хворих. Переповнені й інфекційні відділення райлікарень. Тому найкращий спосіб уберегти себе від цієї небезпечної недуги, радить інфекціоніст, все ж щеплення.