Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 595

За підсумками діяльності в галузі медицини два центри первинної медико-санітарної допомоги Хмельницького ввійшли до числа лідерів у державі. Медична реформа, хоч і з деякими труднощами, впроваджується в життя. Які переваги і визнання новостворених закладів — розповідає головний лікар комунального підприємства «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Валентина Гесаль.

— Валентино Григорівно, як створювалися нові медичні підрозділи Міністерства охорони здоров’я?
— Два роки тому на сесії міськради затвердили рішення про створення в обласному центрі двох потужних нових ланок первинної медичної допомоги. Разом із моєю колегою (вона очолює Центр № 2), головним лікарем, депутатом міськради трьох скликань, кандидатом медичних наук Людмилою Головко взялися за новацію. До речі, ми останніми на Хмельниччині долучилися до реформування, але вийти на перші місця в Україні змогли за сприяння міського голови Олександра Симчишина, його заступника Галини Мельник та начальника міського управління охорони здоров’я Бориса Ткача. Ми відчували постійну їхню підтримку. Знайшли приміщення для амбулаторій, за кошти
місцевого бюджету їх відремонтували. Тепер пацієнти мають можливість саме в амбулаторіях сімейної медицини зробити певні обстеження: кардіограму, виміряти рівень цукру в крові, визначити насичення крові киснем, за показами пройти швидкі тести на тропоніни (при підозрі інфаркту міокарда), ВІЛ, гепатити ВС та на вагітність. І, наголошую, ці послуги безкоштовні. Такі нововведення не межа, плануємо придбати в кожен лікарський кабінет отоофтальмоскопи, холестеринометри. Завдяки турботі місцевої влади в приміщеннях наших лікувальних закладів затишно, облаштовано зручні місця для очікування на прийом, а в кабінеті лікаря — комп’ютер чи ноутбук. До речі, з 1 липня 2018 року відчували значну фінансову підтримку з Націо-
нальної служби здоров’я України, зокрема у заробітній платі працівників. Завдяки фінансуванню з місцевого бюджету, виділяються кошти на комунальні платежі та на ліки пацієнтам пільгових категорій.
Структурні підрозділи центрів максимально наближені до населення. Нам повірили та уклали декларації 81698 жителів південно-західного мікрорайону обласного центру. Всього ж проживає тут 113879 осіб. На кожного сімейного лікаря максимальне навантаження 1800 пацієнтів, а педіатр повинен укласти договір із батьками 900 малюків. Відповідно, заробіток залежить від кількості пацієнтів та їхнього віку. Наше завдання — надати першу та невідкладну допомогу, за необхідності — направити до спеціалістів вузького профілю: невропатолога, офтальмолога, кардіолога, уролога, хірурга... Ми направляємо також на флюорографію та рентген, фіброгастродуоденоскопію, ультразвукові дослідження на стаціонарне лікування.
— Чи не занадто велике навантаження на сімейного лікаря, адже на європейському рівні лікар загальної практики має навантаження 1300 пацієнтів?
— Безперечно, роботи дуже багато. Нова угода вимагає постійно тримати на контролі здоров’я кожного пацієнта. За необхідності відвідуємо важких хворих вдома, хоча такі виклики в угоді не передбачаються, а узгоджуються індивідуально. Вважаю неприпустимими консультації в телефонному режимі. Нагадаю, що угоди з сімейними лікарями необхідно укласти до 1 липня (виняток — новонароджені). Якщо процедуру проігнорувати, доведеться платити за планові обстеження самим пацієнтам. Ще дуже важлива інформація: у таких центрах можна укладати угоду з населенням із сільської місцевості та інших мікрорайонів міста, незалежно від місця реєстрації.
— Які переваги електронного запису та введення електронних амбулаторних карток?
— Менше часу витрачають відвідувачі на черги. А зареєструватися в системі меддопомоги, виписати електронну карту можна лише за поданням свого сімейного лікаря. За допомогою сучасних технологій є можливість обміну інформацією та досвідом між закладами охорони здоров’я.
— Дякую, Валентино Григорівно, за розмову. Успіхів, терпіння, адже ваша команда виконує важливу місію — охорону здоров’я і людського життя.