Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 873

Для кожної із нас, жінок, прихід весни обов’язково приносить щось нове й символічне. Хтось розпочне наводити лад в оселі, хтось у стосунках, а дехто взагалі розпочне «генеральне прибирання» в думках. А деякі представниці слабкої статі, обіцяючи собі ще минулого сезону, візьмуться за покращення здоров’я. В будь-якому випадку, кожна із нас чинить правильно, бо якщо ми не подбаємо про себе, то марно сподіватися, що хтось це зробить за нас.
«Життя, хоч і не перев’язане рожевою стрічкою, та все одно — це подарунок», — улюблена цитата Регіни Бретт, французької журналістки. Жінки, яка, здолавши важку недугу, тепер живе на повну. Та головне, за її словами, завдяки змінам у собі, кардинально змінилися її стосунки з чоловіком. І тепер вона називає себе щасливою. Тож для того, щоб розібратися в ролі й значимості жінки, а головне дізнатися, як навчитися бути щасливою тут і зараз, пропоную нашим читачкам розмову з головним лікарем Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру Лілією БРУХНОВОЮ.

— Сьогодні жінка стала більш незалежною, самостійною і бере на себе багато обов’язків. Чи правильно це?
— Зараз змінилося саме ставлення до жінки в суспільстві. Раніше вважалося, що це слабка стать, яка потребує постійної уваги з боку чоловіків. Сучасна жінка стала свідомо зрілішою. Вона бере на себе забагато обов’язків, які їй насправді не властиві. Раніше, наприклад, основне матеріальне благо створювали чоловіки, сьогодні ж їхні дружини їдуть за кордон і утримують сім’ї. Проте жінкам варто усвідомлювати всі ризики для себе — це і зруйновані сім’ї, розлагоджені стосунки з дітьми тощо. Як правило, жінки, які перебувають за кордоном більше п’яти років, втрачають свою значимість для близьких, якщо не приносять коштів.
— Отож, виходячи з цього, напрошується запитання стосовно причин, через які жінки пориваються, аби створити блага для своїх родин?
— Нині вже добре видно, що жінка почала домінувати в сім’ї. Якщо раніше вона могла робити це словесно, то сьогодні їй легше просто махнути рукою і рухатися в певному напрямі самій. Це випливає з того, що в такому союзі немає спільних планів розвитку, спільного формування сімейного бюджету тощо. Певною мірою жінка сама винна в цьому, бо перетягує на себе ковдру, це приймає. І коли ковдра вже перетягнута, то для чоловіка не залишається іншого вибору. Часто чоловік, не погоджуючись із такою позицією, може нарватися на критику, образи, в яких жінка підкреслює його меншовартісність у сім’ї. І це головна проблема. Бо чоловік тоді починає шукати свої методи виходу з цієї ситуації: алкоголь або стосунки з іншою жінкою, яка не принижує його гідність.
— Які ж секрети має знати жінка, щоб вдома панувала злагода? Щоб відчувати себе справді жінкою...
— Варто пригадати, що в Радянському Союзі традиційно чоловік був тією рушійною силою, яка забезпечує родину, приносить більші матеріальні блага, ніж жінка. А жінка є берегинею сім’ї. А що маємо сьогодні? Ми ці стереотипи зруйнували, а нових не створили взагалі. Часто характеризуємо жінку як сучасну, демократичну, яка бере на себе левову частку зобов’язань. Але яким чином вона їх бере? Вона їх просто забирає у чоловіка.
Тому якщо чоловік і жінка правильно розставлять пріоритети, то вона ніколи не дозволить принизити чоловіка, зробивши меншовартісним. Тут важливо розуміти психологію чоловіка: якщо з ним жінка не рахується, не цінує, він одразу ж замикається в собі. Тому шукайте порозуміння не через образи, підкреслення недоліків, а навпаки.
— Тобто вміння домовлятися — ключ до гармонійних стосунків у сім’ї’?
— Насправді — це головне правило, яке допоможе побудувати хороший мікроклімат вдома. Крім того, паралельно мають бути розуміння і повага, мудрість і виваженість — це ті пункти, на яких хочеться наголосити. Бо такі цінності, як любов, щастя базуються саме на таких речах. Звичайно, ніхто не хоче, щоб його змінювали, ламаючи. Кожен із нас — сформована особистість. Тому важливо підтримувати свого партнера, вміти вислухати.
— Ми, жінки, так хочемо бути щасливими, емоційно врівноваженими... Як цього досягти?
— Щастя, якого ми так прагнемо, насправді не повинно бути нашою домінантою. Бо якщо ми прагнутимемо лише цього, воно може стати для нас боязким і полохливим птахом, за яким ми біжимо й хапаємо постійно лише за хвоста.
Все дуже просто, не треба наголошувати на тому, що ви шукаєте щастя. Варто просто робити добро, проводити більше часу зі своїми близькими та рідними, вміти чути їх. Дарувати їм позитив.
— Жінки за своєю натурою вразливі. Часто впадають у крайнощі. Звичайно ж, дарувати позитив досить важко. Як себе покращити задля себе ж самої?
— Бути категоричною, бачити в усьому «кінець світу» не можна ні за яких обставин. Адже справжня трагедія в нашому житті — це втрата близької і дорогої людини. За інших обставин — завжди є вихід. Тільки треба мати холодний і розсудливий розум, аби чітко й виважено розібрати ситуацію і почати шукати шляхи вирішення.
— Дякую за розмову.
Р. S. Наше життя і щастя насправді залежать саме від нас. Ніхто не зобов’язаний робити нас щасливими. Головне, як наголошує Регіна Бретт, зробити перший правильний крок на шляху до нової себе. І фарби навколо стануть яскравішими.