Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 787

З початку року в області (станом на 17 квітня) на кір захворіло понад 3345 осіб, що практично вдвічі більше, ніж кількість зареєстрованих випадків захворювання у 2018 році. Таким чином темпи зростання захворюваності на цю небезпечну недугу одні з найвищих в Україні.

Медики забили на сполох, і на початку квітня відбулася нарада представників облдержадміністрації з в. о. міністра охорони здоров’я Уляною Супрун. Саме там прийнято рішення про посилення заходів імунізації для протидії кору. Поки ситуація не стала критичною, треба негайно провести щеплення дітям, які його потребують. Бо саме вакцинація є питанням національної безпеки.
У департаменті охорони здоров’я відбулася прес-конференція, на якій повідомлено, що розпочаті спеціальні заходи з підвищення рівня імунізації населення. В області уже триває верифікація даних та комунікація з батьками. Тобто, підраховується кількість дітей, які взагалі не вакциновані або яким зробили лише одне щеплення, або ж мають лише «липову» довідку. Ця робота закінчиться буквально днями. Крім того, медики працюють з батьками, переконуючи їх у важливості й необхідності щеплення. Як повідомила заступник директора департаменту Тетяна Косовська, батьки нині, як і раніше, можуть самостійно звертатися у центри ПМСД за місцем проживання, аби зробити щеплення. А з 13 по 23 травня у школах області працюватимуть мобільні бригади медиків, які проводитимуть щеплення дітей (за письмовою згодою батьків). Після 23 травня мобільні бригади працюватимуть у дитячих садках та закладах профтехосвіти.
За словами головного епідеміолога області Олександра Мирного, якісної вакцини проти кору, краснухи та паротиту в області нині достатньо: 30471 доза бельгійської вакцини Пріорікс та 6764 дози американської ММR. Цієї кількості абсолютно вистачить і для планових, і для непланових щеплень.
Колективний імунутет проти будь-якого інфекційного захворювання (дані ВООЗ) формується за умови, якщо щеплено 95 відсотків населення. У нас же нині, навпаки, сформувався абсолютно незахищений прошарок населення. Звісно, цьому сприяли певні причини. Насамперед відсутність необхідної вакцини (з 2012 по 2017 рік); певні порушення холодового ланцюга під час її транспортування та зберігання; потужна антивакцинальна кампанія. Усе дало свої плоди, ось тепер і маємо такий невтішний результат.
Головний педіатр області Лариса Добровольська впевнена, що лише неухильне дотримання національного календаря щеплень дозволить уникнути епідемії того чи іншого захворювання. І контроль за ним повинен бути жорстким, інакше ніякого колективного імунітету нам не бачити. У першу чергу це повинні усвідомити батьки й відчути свою відповідальність за здоров’я дитини. Хто остерігається робити щеплення амбулаторно — можна здійснити це на базі стаціонарних дитячих відділень у центральних районних лікарнях, де дитина перебуватиме під постійним наглядом педіатра.
Медики ще раз наголосили, що кір — дуже небезпечне інфекційне захворювання, надзвичайно заразне. Вірус кору може жити у повітрі до двох годин після перебування хворого. Тож практично всі невакциновані при контакті обов’язково захворіють. Основні ускладнення кору — пневмонія, отит, енцефаліт (запалення мозку) тощо. Усі вони можуть призвести до інвалідності та смерті. Особливо важко переноситься хвороба у зрілому віці, коли нещеплені діти стають дорослими. Ось чому таке важливе розуміння батьками гострої проблеми, яка становить пряму загрозу здоров’ю їхньої дитини.