Чи не пошкоджуються зуби, якщо п’ю чай «у прикуску» з рафінованим цукром?

Так, і справді можете пошкодити емаль на зубах, а також розчинений у ротовій порожнині цукор створює умови для розмноження мікроорганізмів, наприклад, стрептококів, що викликають карієс. Цукор кладіть у чай, але не більше 2 шматочків на склянку.
Краплі для очей рекомендується зберігати в холодильнику. Та як краще закапувати їх — холодними чи треба підігріти?
Краплі для очей підігрівати не можна. Візьміть з холодильника флакон з ліками і на декілька хвилин залиште в кімнаті, або ж потримайте, зігріваючи, в руці.
Чуємо багато рекомендацій пити морквяний сік. Тож з чоловіком випиваємо по склянці соку на день, вже понад три місяці. Шкіра на тілі і обличчі пожовтіла. Чи варто нам продовжувати пити морквяний сік?
Морквяний сік містить каротин (провітамін А). На добу для людини потрібно 100 г соку — це добова норма цього вітаміну. Кожен день пити по склянці соку не потрібно, а шкіра жовтіє від пігменту, що міститься в моркві. Крім того, вітамін А є і в інших продуктах, а тому достатньо пити морквяний сік по півсклянки 2-3 рази на тиждень.
Чи треба куплені в аптеці лікарські трави промивати перед використанням?
Ні, не треба. Якщо траву промивати, вона частково втратить свої лікувальні властивості. Під час приготування настою або відвару траву кип’ятять або заварюють крутим окропом. Мікроби, що могли потрапити на неї, знешкоджуються.
Коли я хвилююся, у мене тремтять руки. Чому?
Тремтіння рук — один із зовнішніх і цілком індивідуальних проявів емоційної реакції людини на екстремальну ситуацію. У кожного ця реакція проявляється червонінням обличчя, пітнінням долонь, тремтінням колін. Частіше вживайте салат із свіжої капусти. Допомагає також трава звіробою. Для цього 3 ст. л. цієї трави звечора помістіть у термос і залийте 3 склянками окропу. Вранці процідіть, розділіть на 4 прийоми. Вживати за 30 хв. до їди.
Коли вже буде цвісти материнка, візьміть 100 г пагонів зі цвітом і складіть в скляну банку, налийте 0,5 л. горілки. 7 днів настояти в теплому темному місці, процідити. Вживати по столовій ложці 3 рази на день, а також втирайте в шкіру рук. Не забувайте, що материнку і звіробій як ліки довго вживати не можна — негативно діє на чоловічу силу.
Поки навчалася у виші, було все добре, та зараз, коли маю хорошу роботу в дружному колективі, з’явилися висипи на шкірі і жодні медичні препарати не допомагають. Лікарі кажуть, що алергія, а на що саме — з’ясувати не вдається.
Кожний ранок вмивайтеся водою кімнатної температури, а креми на обличчя використовуйте не частіше, як тоді, коли були студенткою. А надто губну помаду, в якій є речовини, що в декого можуть викликати алергічну реакцію.
Чи заразний оперізуючий лишай?
Заразність віруса, який викликає оперізуючий лишай, незначна, і навіть тісний контакт із хворим не завжди призводить до захворювання. Але в період особливо значних висипань хворого краще ізолювати від малих дітей і людей похилого віку.
Моєму татові 76 років. Коли померла мама, я тата забрала з села до себе, у місто, але йому це не пішло на користь. Став пригніченим, дуже хвилюється. Нічого йому не цікаво. Як йому допомогти?
У людей похилого віку нервова система стає особливо вразливою. Тому їм, як правило, важко пристосуватись до різних життєвих ситуацій, а тим більше до переїзду на нове місце проживання. Якщо довго переносити таку емоційну напругу, може розвиватися невроз. З’являється роздратування, виснаження нервової системи, безсоння. Чіпляються хвороби. У вашому випадку, крім підтримки здоров’я тата, постарайтеся зрозуміти, чим він цікавиться. Знайдіть заняття, яке приносило б йому задоволення. Це — і проведення часу з онуками, прогулянки, спілкування з сусідами, помірна фізична діяльність.
Звичайно, для кожної людини, а особливо похилого віку, багато значить ставлення близьких. Тож треба проявляти увагу, терпіння.
Допомагаючи, потрібно сердечно поговорити з літньою людиною, не пошкодувати часу, щоб вислухати, дати їй виговоритися. Це проста, життєва і водночас дієва та необхідна психотерапія, доступна кожному.