Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 778

Центр первинної медико-санітарної допомоги у Гуменцях святкував новосілля якихось три місяці тому. І сказати, що його приміщення буквально сяє новизною і чистотою — значить, нічого не сказати. Бо там справді від чистоти все аж вилискує — позаздрити можна! І пацієнтам приємно заходити до лікувального закладу, вигляд якого відразу викликає довіру — авжеж, до лікарні прийшли.

Дмитро Миколайович Здоровецький, директор комунального підприємства «Центр ПМСД» Гуменецької сільської ради (простіше кажучи — головний лікар) з великим задоволенням розповідає про їхній центр. Що є у них кабінети щеплень, маніпуляційний. Є палата денного стаціонару на два ліжка. Для обстеження пацієнтів мають кардіограф, офтальмоскоп. Звісно ж, є тонометри, пульсометри й інше обладнання, яке потрібне сімейному лікарю, аби встановити діагноз. Також медикам у роботі ефективно допомагають експрес-тести: на ВІЛ-СНІД, на вірусний гепатит, на виявлення тропоніну (при підозрі на інфаркт) і тому подібне.
 Словом, для встановлення правильного діагнозу в тамтешніх медиків є все необхідне. Звісно, коли ситуація складніша і потребує додаткової консультації профільного спеціаліста (чи, приміром, хірургічного втручання), тоді сімейний лікар скеровує хворого до районної лікарні.
 У перспективі, розповідає Дмитро Миколайович, хочуть організувати, так би мовити, виїзну лабораторію у Гуменцях: щоб хоча б один раз на тиждень приїжджав лаборант із районної лікарні, і люди могли здавати кров на дослідження. Це було б дуже добре і зручно для них.
 На території Гуменецької ОТГ проживає 12 тисяч осіб. Їх обслуговують 4 амбулаторії та 6 медпунктів. У найближчих планах — відкриття ще двох ФАПів.
 Звичайно, з відкриттям Центру ПМСД медична допомога стала якіснішою. Завдяки, звісно ж, старанням медичних працівників — і самого Дмитра Здоровецького, і ще одного сімейного лікаря Юлії Рибак, і педіатра Ольги Гузак, й акушера Алли Ковтун, і старшої медсестри Валентини Мельник, і маніпуляційної — Катерини Бойко, й інших медсестер — Ірини Кравецької та Олени Павлюк, і молодшої медсестри Тетяни Коротанської.
 Колектив молодий, але всі працівники кваліфіковані й працюють злагоджено. І, до речі, у цьому найбільша заслуга голови Гуменецькоі ОТГ Інни Абдулкадировоі. Як, власне, і в тому, що в їхній громаді відкрито такий центр. І за це, як кажуть, особлива подяка. Бо доступна і якісна медична допомога значно полегшує життя селянам. Що для них дуже важливо, адже жити нині надто складно.