З квітня у програмі «Доступні ліки» з’явилися новації, адже звичні рецепти замінили на електронні. Роз’яснити суть змін ми попросили Людмилу Головко, головного лікаря комунального підприємства «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Хмельницької міської ради.

— Порядок оформлення простий і прозорий, — каже Людмила Леонтіївна. — Програма чітко відображає, які саме препарати пропонуються, термін дії рецепту (як правило, він не перевищує 90 днів). Але варто наголосити: електронний рецепт на безкоштовні препарати за програмою «Доступні ліки» випишуть лише тому пацієнту, який уклав декларацію з сімейним лікарем.
— Проте сімейний лікар може перебувати у відпустці, на курсах, може і захворіти. Як бути пацієнту, котрому необхідні ліки?
— Такі ситуації обов’язково траплятимуться, тому кожен пацієнт, котрий користується препаратами, що входять до переліку «Доступні ліки», має заздалегідь спланувати отримання наступного рецепта, відповідно до рекомендацій прийому препаратів.
Допоки інший лікар, окрім сімейного, не може виписати такий рецепт. Проте у відповідь на прохання пацієнтів, котрі вже відчули такі незручності, Національна служба здоров’я України обіцяє переглянути цю вимогу, щоб хворий не залишився без медикаментів.
— Треба розуміти, мова — про медичні препарати, які повністю оплачуються з державного бюджету або з незначною доплатою?
— Так. Є перелік ліків за категоріями захворювань: серцево-судинні, цукровий діабет, бронхіальна астма, інші. В електронному рецепті лікар вказує не назву ліків, звертаю на це увагу, а міжнародну непатентовану назву (МНН). МНН — одна, а лікарських засобів на її основі може бути кілька. Працівник аптеки пропонує варіанти ліків із зазначеного лікарем МНН, а пацієнт обирає. Деякі — будуть для нього безкоштовно, а за окремі доведеться частково доплатити. Варто додати, що перелік цих препаратів щороку оновлюється.
— Здається, електронний рецепт передбачає обов’язкову наявність у людини мобільного телефону?
— Саме так. Після того, як лікар виписує електронний рецепт, на телефон пацієнта надходить СМС із 16-значним номером рецепта та 4-значним кодом підтвердження.
Перед тим, як виписати рецепт, лікар має переконатися, що дійсний номер телефону пацієнта збігається з номером, вказаним у системі автентифікації пацієнта. На телефонний номер, вказаний у системі, будуть відправлені дані для отримання «Доступних ліків» в аптеці.
— У будь-якій аптеці?
— Лише у тій, що має наліпку «Тут є доступні ліки», тобто, яка бере участь у програмі.
— Це зрозуміло. Та навряд чи кожен пенсіонер нині «озброєний» мобілкою, або ж зможе розібратися в смс-кодах. Як бути?
— Рецепти на ліки для певних категорій населення, які відшкодовуються з місцевого бюджету, виписуються все ще вручну.    А державна програма. «Доступні ліки» ставить вимоги електронного оформлення рецептів, щоб уникнути зловживань, непорозумінь, помилок, адже всі дані про пацієнта, його призначення, отримання ліків — в електронному реєстрі.
Можливо, на даному етапі запровадження електронних рецептів трапляються певні незручності, проте чіткість, прозорість дій лікаря позбавить будь-яких здогадок, сумнівів чи недовіри. Використання державних коштів — під цілковитим контролем.
Попри те, що люди хочуть відчувати більше зручностей, пов’язаних з електронними рецептами, медики також висловлюють побажання — щоб до переліку «Доступні ліки» були внесені препарати більш високої якості, а також комбіновані, приміром, для зниження тиску, цукру в крові. Щоб розширювався не лише перелік ліків, а й категорії захворювань.
На сьогодні в Хмельницькій області виписано понад 54 тисячі електронних рецептів, у місті Хмельницькому — понад 15800. З них отоварена майже 41 тисяча загалом по області. А в Хмельницькому — майже 14 тисяч громадян придбали препарати за програмою «Доступні ліки».