Минулого року, якраз незадовго до Дня медичного працівника, ми зустрічалися з новопризначеним головним лікарем Хмельницького обласного онкодиспансеру В’ячеславом Морозом, з яким вели мову про подальші плани розвитку закладу. Тож чи вдалося за цей час реалізувати задумане, і які завдання ставить перед собою онкодиспансер сьогодні – розпитуємо у керівника.

– Нам вдалося зробити суттєві кроки вперед, які стали помітними не лише в області, а й в Україні. Взяли напрямок на зміцнення матеріально-технічної бази та підвищення рівня медичної допомоги для наших пацієнтів.
А розпочали – з енергоефективних заходів, зокрема, з утеплення фасаду приміщення. І в цьому році, після другого етапу фінансування зможемо завершити ці роботи, – розповідає В’ячеслав Анатолійович. – Великим досягненням вважаю те, що нам вдалося повністю оновити сонологічне обладнання, тобто УЗД. Зрозуміло, що на такі зрушення потрібні були надзвичайно великі кошти, та завдяки сприянню обласної ради, облдержадміністрації, Хмельницької міської ради, народного депутата від Хмельниччини Сергія Мельника це вдалося. Ми вдячні зусиллям багатьох-багатьох патріотів нашого міста і краю, які допомагають вивести заклад на новий рівень.
Та життя підкидає чергові проблеми. І сьогодні ми переймаємося ремонтом в операційному блоці. Важко й повірити, але він не ремонтувався 35 років, а сучасні хірургічні методики і технології вимагають відповідних умов.
Крім того, хочемо встановити лінійний прискорювач. Це сучасне обладнання променевої терапії, яке значно перевищує свій попередній аналог. До речі, в Україні такого обладнання – одиниці. Та є реальна можливість, що воно з’явиться і в Хмельницькому онкодиспансері.
– В’ячеславе Анатолійовичу, актуальним для пацієнтів онкодиспансеру було і залишається фінансове питання.
– Забезпечити хворих на 100 відсотків безкоштовним лікуванням не можемо, адже працюємо в межах затвердженого бюджету. Проте найбільш затратну частину лікування беремо на себе. Завдяки коштам обласного бюджету, МОЗу практично на сто відсотків забезпечуємо пацієнтів препаратами хіміогормоноімунотерапії.
Інше питання, що є ліки нового покоління, які не в змозі «потягнути» ні місцевий бюджет, ні навіть державний. Курс лікування – в межах 250 тисяч євро на одного пацієнта. Жителі розвинутих країн, європейці, американці, таку можливість мають. Залишається сподіватися, що буде врешті прийняте рішення щодо страхової медицини, і лікарі не вивчатимуть ціни на той чи інший препарат, а призначатимуть найбільш ефективні для кожного з них.
Додам, що хворі, які перебувають у стаціонарі, препарати хіміотерапії отримують безкоштовно, тоді як інші області такої можливості не мають. Це стало одним з чинників, що хворих в онкодиспасері впродовж цього року проліковано на 7 відсотків більше, ніж у попередні роки.
В онкологічній практиці обов’язково треба використовувати й наукові розробки. Тому Хмельницький онкодинспансер започаткував систематичну науково-практичну конференцію «Подільські дні онкології», яку проводимо у Кам’янці-Подільському. Цьогоріч її представництво буде розширене, адже приїдуть і лікарі-онкологи з далекого зарубіжжя.
Новацією нашого закладу стало створення мультидисциплінарної комісії, коли лікарі всіх напрямків визначають, а при потребі й суміжних спеціалістів не онкологічного профілю, і приймають план лікування для кожного пацієнта, який вперше потрапляє у диспансер. Ці рішення спрямовані на висококваліфіковану сучасну допомогу, фізичну та моральну підтримку пацієнтів, продовження тривалості життя онкохворих.