Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 608

Прикра новина: минулого тижня до Хмельницької міської інфекційної лікарні було госпіталізовано 21-річну дівчину.
 — Під час огляду клінічно було виставлено діагноз: дифтерія, — розповіла головний лікар лікарні Оксана Піддубна. — Після проведених досліджень з Києва прийшло підтвердження, що це дійсно дифтерія. Пацієнтка була щеплена від дифтерії, але календар щеплень був порушений. Так, її було щеплено востаннє у 6 років, а чергову вакцинацію у 16-річному віці пропущено. Саме через цю прогалину вона й захворіла. Отож це ще одне підтвердження того, що всім нам треба обов’язково вакцинуватися, дотримуючись календаря щеплень.

 Тим більше, зауважила Оксана Вікторівна, що нині в нашій області (і по всій Україні) немає протидифтерійної сироватки. Ще у травні була (у розрахунку на трьох хворих), але 31 травня 2019 року її термін придатності закінчився. І поки що питання залишається відкритим: сироватки немає ніде.
 А ми з вами — беззахисні перед цією небезпечною недугою. Тому найпершою зброєю у боротьбі з дифтерією повинна стати вакцинація. Між тим, рівень вакцинації в Україні дуже низький. Зокрема, у Хмельницькій області рівень охоплення щепленнями становить 52 відсотки, серед дітей до одного року — 77,8 відсотка.
 Як повідомляють в Офісі підтримки регіональних комунікацій трансформації системи охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я розпочало кампанію з вакцинації проти дифтерії та правця «Вакциновані — значить захищені». І наголошує, що «єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень — це вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих. Згідно з календарем щеплень дітям роблять вакцинацію проти дифтерії, кашлюку і правця (вакцина АКДП) тричі упродовж першого року життя, 18 місяців. У 6 та 16 років проводиться ревакцинація. Дорослі ж повинні проходити обов’язкову ревакцинацію кожні 10 років після 16 років».
 Як зазначає в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, «Україна повністю забезпечена необхідними вакцинами, які постачаються як до комунальних центрів первинної медико-санітарної допомоги, так і до приватних закладів і лікарів-ФОП. Достатню кількість якісних вакцин нині має Хмельницька область. Усі вони для України закуповуються дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у провідних світових виробників. Їхня якість підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Хмельничани можуть прийти до сімейного лікаря і зробити щеплення безоплатно. Адже вони заплатили за це своїми податками. Зараз країна забезпечена вакцинами для покриття більш ніж 100 відсотків потреби».
 Фахівці Міністерства радять вакцинуватися проти дифтерії якомога швидше,щоб устигнути це зробити ще до початку навчального року. Адже саме тоді збільшується ризик захворіти.
 Отже, якщо ви вирішили зробити щеплення, необхідно прийти до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Разом з ним ви повинні перевірити записи у вашій медичній картці про вакцинацію і при потребі вакцинуватися. Якщо ж вам кажуть, що у медичному закладі немає вакцини, звертайтеся до головного лікаря. Якщо він не може пояснити ситуацію, — до департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Й одночасно можете повідомити на гарячу лінію Національної служби здоров’я за телефоном 1677.
 Насамкінець нагадаємо, що дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше розпочинається як ангіна, коли на мигдаликах й зіві утворюється щільна плівка, виникають набряки обличчя, шиї та слизових оболонок дихальних шляхів. Збудник дифтерії викликає сильну інтоксикацію організму, вражаючи серце, нервову систему, нирки.
 З 1991 по 1998 рік Україна вже переживала спалах дифтерії. Він був спричинений низьким рівнем вакцинації дітей та ревакцинації дорослих. Тоді на дифтерію в нашій області захворіла 301 особа. Всього ж в Україні захворіло близько 20 тисяч людей, 699 з яких померли.
 Робіть висновки.