У Міністерствах освіти та охорони здоров’я України попереджають, що дітям, які не мають необхідних щеплень, не дозволять відвідувати заняття в школах. Саме про це йшла мова на спільній прес-конференції за участю міністра освіти Лілії Гриневич та в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. До 1 вересня батьки повинні зібрати всі необхідні довідки про щеплення. Так, діти вже до шести років повинні бути вакциновані проти туберкульозу, гепатиту В, кору, паротиту, кашлюку, поліомієліту тощо. У шестирічному віці дітям здійснюють ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Так-от, саме такі довідки й повинні надати батьки до навчального закладу.
 Якщо ж батьки відмовляються робити щеплення своїй дитині, навчальні заклади абсолютно правомірно можуть відмовити їй відвідувати заняття на підставі статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».
 Втім, як зазначає Лілія Гриневич, невакциновані діти мають право обрати альтернативну форму навчання — дистанційну чи індивідуальну. Держава в будь-якому випадку надасть доступ кожній дитині до шкільної освіти.
Наталя Бакалюк, начальник відділу загальної середньої освіти та виховної роботи департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради пояснює: «Для цього потрібна згода батьків і заява від них. Буквально тиждень тому в новій редакції затверджено положення про індивідуальне навчання. У ньому передбачена сімейна форма здобуття освіти. Так навчатися можуть будь-які діти, незалежно від стану їхнього здоров’я. Потрібна, повторюю, лише згода батьків. І, зауважте, така форма освіти забезпечується батьками. Однак порядок застосування вимог Закону України «Про захист від інфекційних хвороб» у частині недопущення до занять дітей, у яких відсутнє щеплення, поки що не визначений. Коли він буде схвалений чи на рівні держави, чи на рівні області, ми, звісно ж, будемо його неухильно виконувати. Наразі медичні працівники закладів загальної середньої освіти звіряють на підставі довідок дані про наявність у дітей усіх щеплень та ревакцинацій згідно з календарем щеплень. І проводять серед батьків роз’яснювальну роботу щодо необхідності вакцинації їхніх дітей — для формування колективного імунітету і, насамперед, для їхнього ж безпечного життя».
 Що ж стосується дошкільних навчальних закладів, то тут ситуація дещо інша. Поки що якогось альтернативного варіанту ніхто не пропонує. Тому, найпевніше, невакцинованим діткам, яким заборонять відвідувати дитсадок, доведеться сидіти вдома.
 Загалом ця проблема не така проста, як може видатися на перший погляд. Чимало батьків активізувалися й повели своїх діток у поліклініки робити щеплення. Багато хто поки вагається, хоча вже більше схиляється до необхідності вакцинації, адже дистанційна чи індивідуальна форма навчання (ще й платна!) мало кого може задовольнити. Але певний відсоток батьків і надалі твердо переконані, що щеплення робити не варто. Останній приклад: лише від щеплення проти кору в нашій області за останні три місяці свідомо відмовилися батьки 6150 дітей. Більше того, хмельничани звертаються до міської влади з проханням виправити ситуацію, забезпечити право дітей на освіту в повному обсязі, припинити дискримінацію нещеплених дітей.
 Як буде розв’язуватися проблема? Про це й інформуватимемо читачів у наступних номерах «Подільських вістей».