Після знайомства з завідуючим хірургічним відділенням Хмельницької районної лікарні Василем Лукичем АНТОНЮКОМ саме ця цитата пригадалася.  І не випадково, бо направду часто зустрічаєш людей, які прагнуть змін, навіть намагаються робити певні кроки до них, але для великого результату цього замало. Та він не з тих, хто зупиниться на півдорозі, тим більше, якщо на нього рівняється весь колектив, особливо молоде покоління медиків, з якими ділиться своїм багаторічним досвідом успішного хірурга. Та й підтвердження цьому – вдячні пацієнти, яким у вкрай критичних і безнадійних випадках вдавалося безліч разів рятувати життя. А це найвища оцінка зусилля цілої когорти медиків усього відділення – від молодшого персоналу – до завідуючого.

Василь Антонюк зайняв посаду десять років тому, коли, зізнається, для хірургічного відділення були досить нелегкі часи. Тож він розумів, що потрібно працювати, не покладаючи рук і не шкодуючи ні часу, ні зусиль, бо іншого шляху не було. Та й результати не забарилися – поступово розширювали спектр медичних послуг, оновлювався склад хірургів – відділення перейшло за ці роки на рівень, достойний конкурувати в обласному масштабі. Наразі ж тут працюють молоді фахівці, які готові долати виклики часу, бо, як зазначає завідуючий відділенням, щоб працювати на належному рівні – потрібно в першу чергу мати бажання, помножене на працьовитість та відповідальність. Він вірить у молодих і прогресивних лікарів-колег – свою опору. Зокрема, молодий і досить талановитий хірург Микола Макогонський – права рука Василя Лукича, з яким спільно готують багато цікавих проектів.
Сьогодні у відділенні на сорок ліжко-місць працюють дев’ять хірургів – троє вищої категорії, один з яких має звання заслуженого лікаря України, а також першої та другої категорій; два травматологи, отоларинголог і уролог. Тут готові надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам у будь-який час доби, бо у відділенні завжди перебуває черговий хірург. Зараз тут проводять планові оперативні втручання і ургентні. Успішно працює лапароскопічна хірургія, зокрема і діагностична.
Відрадно, що райлікарня – друга в області, де виконують, до прикладу, оперативні лапароскопічні втручання при грижах передньої черевної стінки. Планують невдовзі закупити обладнання для лапароскопічної апендиктомії. Ясна річ, медики спершу пройшли відповідне навчання й, закупивши обладнання (лапароскопічну стійку), тепер мають можливість працювати за новими методами, менш травматичними, після яких пацієнт швидше проходить реабілітацію і вже наступного дня може піднятися на ноги.
Звісно ж, сьогодні без додаткового фінансування важко, тож доводиться шукати спонсорів і за власні кошти закупляти необхідне обладнання. Хоча і є проблеми, але й сьогодні є чим похвалитися, зокрема, хірурги працюють з апаратом Патона для зварювання судин діаметром до семи міліметрів. А вже наступного року в планах – проведення оперативних втручань на суглобах. Придбали й лазерний коагулятор американського виробника для вирішення проблем пацієнтів із хворобами вен – проводять мініфлебектомію, склеротерапію. Зізнаюся, що після побачених фотографій пацієнток до операцій та після – була вражена результатом: на їхніх ногах проблем із варикозним розширенням вен уже не було. Я поспілкувалася з колишньою пацієнткою, якій проводили склеротерапію. Сяюча усмішка щасливої жінки – говорить сама за себе. Проводяться такі оперативні втручання під місцевою анестезією. Як розповідає завідуючий відділенням: «Пацієнт заходить в операційну самостійно та після операції виходить теж сам. Цього ж дня він повертається додому». Варто наголосити, що у відділенні наразі працюють із вакуумним апаратом для загоювання гнійних ран і трофічних виразок. На жаль, пацієнти з сіл приходять іноді в дуже запущеному стані, однак за допомогою цього апарата стало можливим їхнє одужання через один-два тижні, а в хворих на цукровий діабет вдається зберегти кінцівки, тобто обійтися без ампутації.
Проте найбільшим проривом, який планують здійснити у відділенні найближчим часом, зазначає Василь Антонюк, є розвиток пластичної хірургії. Це досить складний напрям, який потребує тривалого навчання та серйозної підготовки персоналу на різноманітних курсах і майстер-класах європейського рівня. От, до прикладу, нещодавно Василь Антонюк відвідав курси в Києві, які проводив президент асоціації пластичних хірургів професор Андрій Леонідович Харьков з абдомінопластики (ліпосакції). А наступним містом уже був Бангкок, де навчання проводив голова світової асоціації пластичних хірургів. Звісно ж, Василь Антонюк приїхав додому не лише із новими знаннями, одержаними від світил міжнародного рівня, а й з практичним досвідом, якого набував разом із колегами з інших країн у Таїланді. Тож невдовзі за підтримки Андрія Харькова у хірургічному відділенні центральної райлікарні зможуть виконувати пластичні операції. І головне, що вартість послуг буде значно нижчою, ніж у столиці. Цей прорив, без перебільшення, в області буде дійсно сенсаційним. Хоча бути серед перших – це життєве кредо Василя Антонюка. Інакше він просто не вміє.
Василь Лукич – лікар вищої категорії, випускник Буковинської медичної академії. Трудовий шлях розпочинав із інтернатури в Теофіпольській центральній районній лікарні, працюючи хірургом, потім вісім років віддав посаді ординатора в госпіталі ветеранів війни, після чого очолив хірургічне відділення Хмельницької райлікарні.
Та медицина, звісно ж, не стоїть на місці, тому він намагається запроваджувати й у районній медицині європейські стандарти.