Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 496

Якщо ви вирішили почати змінювати себе, то найкраще місце для цього, якраз саме те, де ви зараз стоїте… Лише прийміть рішення.
Цей вислів, очевидно, став стартовою точкою для чотирьох людей, які вирішити в певний момент круто змінити своє життя. Ясна річ, у кожного з них своя історія. Бо найгірший варіант із багатьох можливих для людини – проживати своє життя, абсолютно не сприймаючи своє тіло. Благо, зараз у світі загалом і в Україні зокрема є чимало способів його покращити – від спортзалів, де людина приведе в хороший тонус свою м’язову систему, – до пластичної хірургії, де спеціалісти попрацюють над естетичним виглядом тіла. Тож у комплексі – результат можна отримати приголомшливий. Та коли мова заходить саме про естетичну складову, то, звісно ж, першою перепоною стає недоступність – і ціна, і, здається, як мінімум за цим потрібно їхати до столиці. Проте це далеко не так…

 Нещодавно в хірургічному відділенні Хмельницької центральної районної лікарні стартував новий проект не лише для району, а й для області – тут провели перші пластичні операції з корекції контурів фігури – ліпоабдомінопластику – комплексні методи корекції дефектів передньої черевної стінки з діастазами м’язів (їхнім укріпленням). Саме чотири пацієнти-першопрохідці (від 40 до 62 років) уже наступного дня прокинулися в новому тілі, а головне – без проблем, зуміли підвестися на ноги.
Запустити подібний проект стало можливим завдяки співпраці завідуючого хірургічним відділенням Хмельницької ЦРЛ Василя Антонюка з президентом асоціації пластичних хірургів України Андрія Харькова, який, до речі, приїхав до нас із командою високопрофесійних хірургів – співробітників кафедри пластичної реконструктивної естетичної медицини Київського медичного університету, знаних і за межами України. Важливо зазначити, що у майстер-класі взяли участь і фахівці з інших областей. Тож під чітким керівництвом Андрія Леонідовича за один день в операційній хірургічного відділення райлікарні попарно прооперовано чотирьох пацієнтів. За словами президента асоціації, операції пройшли успішно та без ускладнень. «А головне, – як зазначає Василь Лукич, – пацієнти після таких оперативних втручань вже наступного дня можуть йти додому. Потім треба лише регулярно приходити на огляди та перев’язки».
Чотири історії – чотири рішення і чотири нові життя. І це, безсумнівно, так, бо хто не мав і не має проблем із зайвою вагою в кілька десятків кілограмів, то і не зрозуміє, наскільки ці зміни були бажаними та довгоочікуваними для пацієнтів. Бо ці кілограми – то не лише незадоволення власним тілом, а й гора проблем із здоров’ям. А головне – чи не кожен із них стикався в певний момент життя із психологічним аспектом. У більшості випадків, саме внутрішній моральний тиск мотивує людину щось міняти в своєму житті. От, до прикладу, серед пацієнтів, які зважилися на пластичні операції, були ті, яким прибрали жирові відкладення за допомогою ліпосакції (відкачування підшкірного жиру) й ті, в яких після масштабного схуднення дуже обвисла шкіра. Життя в цих людей стало направду зовсім іншим, бо вдалося врешті скинути важкий баласт, який роками заважав.
Пацієнтка Надія Вікторівна якраз і звернулася по допомогу до Василя Лукича після схуднення на 40 кілограмів (її вага становила 120!), дізнавшись, що Андрій Харьков проведе майстер-клас у нашому місті. Жінка, прийнявши рішення схуднути, відкорегувала режим харчування і почала активно займатися спортом. Кілограми успішно подолала, а от розтягнута й обвисла шкіра залишилася. Тому єдиним виходом було хірургічне втручання. «Результатом дуже задоволена, добре відійшла від анестезії, наступного дня підвелася на ноги, – ділиться щаслива жінка. – Особливо приємно вразило обладнання у відділенні, навіть є мобільний апарат УЗД, який приносили до пацієнтів у палати. А головне, що тепер мій живіт виглядає чудово, на черзі операції на руках і ногах, бо шкіра дуже обвисла».
Також ми поспілкувалися з пацієнткою Тетяною, яка, до речі, працює медсестрою у хірургічному відділенні ЦРЛ. «Мені провели ліпосакцію на черевній порожнині. Дуже задоволена роботою хірургів, і самопочуття хороше. Після народження дитини набрала зайвих 30 кілограмів. Максимально вдавалося скинути не більше п’яти. Тому й рішення щодо операції прийняла без особливих вагань».
Важливо наголосити, що після цього людина має підтримувати результат, змінювати стиль життя.
– В цілому команда хірургічного відділення спрацювала добре, – розповідає завідуючий Василь Лукич. – Звісно, є питання, які маємо спільно ще вирішити. Але якщо на місцях ми можемо допомогти людям у розв’язанні подібних проблем, то зробимо все можливе для того, щоб цей проект працював. Головне, що нас підтримують колеги-хірурги світового рівня.
Як наголосив Андрій Харьков: «Місія лікаря – служити людям. То ми, хірурги, маємо реалізовувати її як через надання кваліфікованої медичної допомоги, так і через педагогічний процес зі своїми колегами. Тож якщо люди цього потребують – то це варто впроваджувати».
Направду, нічого ціннішого за здоров'я у людини немає. Ми весь час щось плануємо, відкладаємо, наче у нас – не життя, а репетиція перед ним. А тим часом роки збігають, тож варто їх проживати щасливо, а головне – в гармонії та зі сприйняттям себе на всі сто відсотків. Тим більше, що зараз для цього є всі можливості.