В Україні зафіксували перший випадок захворювання. У Чернівцях. Для запобігання занесенню та поширенню на території Хмельницької області гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, голова ОДА Дмитро Габінет затвердив Регіональний план протиепідемічних заходів.

Наказом Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації госпітальною базою для надання медичної допомоги особам, які відповідають ознакам COVID-19, визначено КП «Хмельницька інфекційна лікарня». Заклад розрахований на 150 інфекційних ліжок, має 16 боксів з окремим входом та реанімацію, повністю оснащена усім необхідним обладнанням і засобами захисту для надання допомоги таким пацієнтам.
Днями голова облдержадміністрації Дмитро Габінет відвідав та проінспектував його. Головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна, провівши Дмитра Анатолійовича в супроводі журналістів лікарнею, продемонструвала відпрацьований механізм роботи з хворими на важкі вірусні інфекції та запевнила, що заклад готовий до прийняття інфікованих на коронавірус, у разі їх виявлення.
«Головне, щоб правильно спрацювали медичні працівники на етапі виявлення і транспортування хворих. А вони до таких ситуацій готові. В області медперсонал усіх рівнів надання медичної допомоги провів відповідні теоретичні і практичні тренування», – стверджує Оксана Вікторівна.
З держрезерву для підсилення інфекційних відділень та лікарень Хмельницька область додатково ще отримає 35 пульсоксиметрів, 31 дихальний ручний апарат, 35 інфузійних насосів, 285 тисяч масок медичних, два апарати штучної вентиляції легень та кисневі концентратори.
Відповідно до Регіонального плану протиепідемічних заходів, утворено 4 спеціалізовані бригади екстреної медичної допомоги КНП «Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Хмельницької обласної ради для транспортування та надання екстреної медичної допомоги особам, які відповідають визначенню випадку COVID-19. Бригади забезпечені необхідними лікарськими засобами, медичним обладнанням, засобами індивідуального захисту медичного персоналу, дезінфекційними засобами, виробами медичного призначення та засобами індивідуального захисту відповідно до вимог МОЗу.
Визначені спеціалізовані бригади забезпечуватимуть евакуацію (транспортування) особи з ознаками коронавірусу з місця виявлення та госпіталізацію до КП «Хмельницька інфекційна лікарня» Хмельницької міської ради з дотриманням вимог протиепідемічного режиму. Спеціалізований транспорт укомплектований необхідними засобами індивідуального захисту (ізоляційними халатами або костюмами біозахисту, респіраторами класу захисту, не нижчих FFP2, захисними окулярами або щитками, рукавичками медичними нітриловими та масками медичними (хірургічними).
«Місто і область роблять усе для того, щоб убезпечити наших громадян. Відпрацьовані алгоритми дій, є в наявності необхідне обладнання і засоби захисту. Ми готові до тих випадків, коли доведеться надавати допомогу людям з підозрою на коронавірус, – запевнив Дмитро Габінет. – Просто прошу мешканців області не панікувати, а вчасно звертатися до лікаря. Все в нас буде добре!».