Кам’янчанин Михайло Василевський вийшов з кабінету завідувача Кам’янець-Подільського відділення інтервенційної кардіології та реперфурзійної терапії Хмельницького обласного серцево-судинного центру Дмитра Петрука у гарному настрої. А радіти таки було чому.

Головний кардіохірург області, доктор медичних наук, заслужений лікар України Андрій Кланца, який проводив прийом хворих у місті над Смотричем, обстеживши Михайла Васильовича, резюмував, що шум у серці відсутній, скорочується воно ритмічно, пульс у нормі, кров’яний тиск – хоч у космос відправляйся, так що підстав для хвилювання немає.
    Затим 72-річний чоловік розповів, що працював на приладобудівному заводі, після його закриття – на інших підприємствах міста, де робота була не з легких. До цього додалися через соціально-економічну нестабільність у країні постійні нервові стреси, звичайно ж, нинішня екологія, і, як результат – у 57 років стався інфаркт міокарда. Відтак, як не намагався дотримуватися порад лікарів, вести здоровий спосіб життя, у кінці минулого року відбулося вдруге ураження серцевого м’яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання. І знову лікарняне ліжко.
– Я був на межі життя і смерті, але завдяки тому, що мене за якихось хвилин тридцять доправили до лікарні і на той час тут був Андрій Іванович Кланца, який спільно зі своїм колегою Дмитром Володимировичем Петруком, практично витягнули мене з того світу, – вів далі мову Михайло. – Невдовзі вони зробили мені безкровну операцію – імплантували в серцеві артерії 4 стенти. Тож завдяки цим хірургам від Бога, я начебто заново народився на світ, радію повноцінному життю й тепер у мене все нормально, про це тільки що ще раз підтвердили мої рятівники.
    Відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії Хмельницького обласного серцево-судинного центру в Кам’янці-Подільському було відкрито рік тому. Така необхідність зумовлена кількістю серцево-судинних захворювань, які посідають перше місце серед причин смертності в усьому світі. Не є винятком і Україна, у тому числі й Хмельниччина. Зокрема, щороку невідкладної кардіологічної допомоги потребують близько тисячі кам’янчан.
Як пояснює ініціатор новоствореного кардіологічного підрозділу Андрій Кланца, інтервенційна кардіологія передбачає міні-інвазивні рентген-контрольовані втручання на серці, основною метою яких є реперфузія – відновлення кровопостачання серцевого м’яза. Згідно зі світовою практикою та відповідно до стратегії реформування медичної допомоги в Україні, подібні центри, які надавали б таку високоефективну медичну допомогу, мають бути в межах годинної доставки хворого з гострим інфарктом міокарда. Далі є ще одна година, щоб розпочати процедуру стентування. Якщо, до прикладу, пацієнт у такому загрозливому стані перебуває у Кам’янці, а його, щоб надати допомогу, потрібно доправити у Хмельницький, де відповідний центр функціонує вже 15 років – у дві години вкластись дуже складно.         
Тому, обласним кардіохірургом, керівником Хмельницького обласного серцево-судинного центру Андрієм Кланцою, спільно з головою Хмельницької обласної ради Михайлом Загородним, обласним департаментом охорони здоров’я, на той час його директором працював Яків Цуглевич, було вирішено, що, окрім Хмельницького, другий реперфузійний центр має бути у Кам’янці-Подільському – осередку південного регіону краю. Ідею підтримав міський голова Михайло Сімашкевич та тодішній народний депутат Володимир Мельниченко, власне, які й активно сприяли втіленню у життя прогресивних медичних інновацій, котрі дають можливість надавати невідкладну допомогу при гострому інфаркті міокарда, рятуючи людям життя і можливість у подальшому жити повноцінно.
    Відділення розраховане на округ із приблизною кількістю населення 300 тисяч та проведення процедур коронарографії стентування близько 300 хворих на гострий інфаркт міокарда на рік. Крім того, планове обстеження судин серця та інших органів може становити до 2-2,5 тисячі жителів регіону. Зважаючи на те, що наразі воно ще працює у режимі становлення, за неповний рік відповідну допомогу вже отримали більше двохсот кам’янчан та жителів сусідніх районів.
Завідувач відділення Дмитро Петрук поінформував, що нині кам’янецький кардіоцентр, як його вже називають містяни, обладнаний абсолютно всім необхідним, починаючи від сучасного німецького ангіографа вартістю понад 10 мільйонів гривень (апарат, на якому проводяться дослідження судин та процедура стентування) і закінчуючи ліжками. Операції на серці проводяться доступом через прокол артеріальної судини під контролем рентгенівських променів спеціальними мініатюрними інструментами. Завдяки цьому методу, звуження судин можна лікувати без розрізу грудної клітини, без застосування штучного кровообігу і зупинки серця та  глибокого наркозу. Для доступу використовують артерію стегна в паху або променеву артерію руки, в місці, де зазвичай визначають пульс.
Головне, наголосив Дмитро Володимирович, тут працюють досвідчені кардіохірурги, які пройшли відповідне навчання як у провідних вітчизняних, так і зарубіжних клініках, уважний і професійний середній медичний персонал. Андрій Іванович, до речі, земляк-кам’янчанин, регулярно приїздить до лікарні й не лише діагностує хворих і надає їм консультації чи рекомендації, а при потребі особисто проводить операції.
Один із пацієнтів, який назвався Іваном Григовичем і очікував у відділенні своєї черги на прийом саме до Андрія Кланци, повідав, що минулого року він зі своїми проблемами серця був у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова. Так ось,  заступник директора цієї відомої в світі поважної  установи, доктор медичних наук, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України Костянтин Руденко, спілкуючись із ним, відзначив, що Хмельниччині пощастило, адже завдяки зусиллям Андрія Івановича, вона має один із найкращих кардіологічних центрів в Україні, висококваліфікованими фахівцями якого врятовано від серцевих недуг сотні людських життів.     
Свого часу видатний науковець, автор новітніх методик у кардіохірургії Микола Амосов сказав: «Що потрібно від медицини? Зовсім «небагато» – правильної діагностики та гарного лікування». Саме такий принцип і сповідують у своїй повсякденній роботі кардіохірурги та інтервенційні кардіологи Хмельниччини.
    На підтвердження мовленого хотілося б навести такі цифри: якщо при інфаркті міокарда смертність в Україні складає 14%, Києві – 19%, то в Хмельницькій області – 7%. З відкриттям у Кам’янці сучасного кардіоцентру цей відсоток, безумовно, стане ще меншим.