Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 494

Станом на ранок 1 квітня в Хмельницькій області шість лабораторно підтверджених випадків COVID-19.

МОЗ оновив стандарт надання медичної допомоги хворим на COVID-19: госпіталізовуватимуть лише хворих у стані середньої важкості та важкому, решта лікуватимуться в амбулаторних умовах під наглядом і медико-санітарним спостереженням. На Хмельниччині уже створили
29 мобільних бригад, що працюватимуть цілодобово, для виїзду на виклики до осіб з підозрою на коронавірус. Вони відбиратимуть біоматеріал для аналізів. Що ж до стаціонару, то в області є можливість розгорнути 1600 коронавірусних ліжок. У закладах так званої першої хвилі: Хмельницька міська інфекційна лікарня — 200, Славутська ЦРЛ — 88, Дунаєвецька — 90. Тож ці лікарні в першу чергу отримують наразі засоби індивідуального захисту, обладнання та медикаменти, що передаються благодійниками, обласною, місцевою та  державною владою. В обласному оперативному штабі розгорнуто 16 пунктів санітарного контролю.
Ми маємо справу з вірусом, з яким досі не стикалися, «горять» усі країни, ситуація дуже серйозна, і єдиний ефективний спосіб запобігти масовому поширенню інфекції — карантин. Залишатися вдома закликає подолян головний лікар Хмельницької інфекційної лікарні Оксана Піддубна. Виходити з домівок лише за нагальної потреби, обов’язково одягаючи маску, рукавички, старатися нічого не торкатися, як прийшли додому, мити взуття, вимивати руки.
Наразі інфекційна лікарня забезпечена всім необхідним, працює у штатному режимі. Тести на коронавірус роблять усім, хто потрапляє чи то з підозрами, чи пневмоніями. Обов’язково, розповідає Оксана Вікторівна, тестують і медперсонал. Лікарі працюють без паніки і нарікань, ходять на роботу і просять, аби ті, хто має можливість, залишалися вдома. Щоправда, десятеро працівників розрахувалися: дві медсестри і санітарочки. Їх можна зрозуміти, каже головний лікар. Проте відрадно, що прийшли до нас молоді лікар-інфекціоніст з іншої лікарні, медсестра. Олег Каденко — головний лікар Хмельницького обласного шкірно-венерологічного диспансеру — запевнив, що і вони готові за потреби впрягтися.
Лікар запевнила, що хоч і немає на сьогодні ліків від коронавірусу, проте є досвід інших країн, є протоколи їхнього лікування, є ліки, які суттєво полегшують перебіг хвороби. Інфекціоністи держави постійно спілкуються між собою, діляться досвідом, який доводиться набувати щодня.
Якщо ви запідозрили в себе симптоми підступної недуги, потрібно телефонувати сімейному лікарю. Сімейні лікарі мають відпрацьований алгоритм дій. Тестування проводиться не за бажанням пацієнта, а лише, якщо для цього і справді є покази. Особи, які контактували з хворим, у якого вже підтвердили коронавірус, 14 днів мусять бути на самоізоляції. Тести таким людям проводитимуть за наявності температури.
Здоров’я усім! Залишаймося вдома!