Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 435

«Шановна редакціє, ми з сусідами щодня, після посилення карантинних заходів, дискутуємо, куди ж без маски все-таки можна, що саме у постанові Кабміну визначено «громадським місцем». Адже саме там, у громадських місцях, постанова забороняє бути без маски чи респіратора та перебувати дітям до 14 років без супроводу повнолітніх. Петро Зубрій».

Визначення терміну «громадське місце» у постанові уряду немає, проте його можна відшукати в законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» й наказі Міністерства оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію патрульно-постової служби Військовою службою правопорядку у Збройних силах України», зазначає юристка Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мар’яна Пестун.
«В обох випадках визначення аналогічні, громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони», — каже пані Мар’яна.
Крім того, стаття 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» містить вичерпний перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
Забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів: у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.
Водночас уряд наголосив, що  перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади.