Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 502

Незадовго до Дня медичного працівника ми зустрілися з головним лікарем Хмельницького обласного протипухлинного центру В’ячеславом МОРОЗОМ, аби дізнатися про новації та здобутки, з якими колектив зустрічає професійне свято.

– За 72-річну історію нашого закладу вперше свято зустрічаємо в новій формі суб’єкта господарювання. У зв’язку з реформуванням ми перетворились у комунальне некомерційне підприємство «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Хмельницької обласної ради. Заклад отримав ліцензію на впровадження медичної практики, уклав контракт з Національною службою здоров’я України, – розповідає В’ячеслав Анатолійович. – Стратегія розвитку протипухлинного центру передбачає три основних моменти: енергомодернізацію, зміну матеріально-технічної бази відповідно до сучасних вимог, широке впровадження новітніх методик з діагностики, лікування, реабілітації пацієнтів, в тому числі з онкологічною патологією.
І нам вдалося вже втілити чимало задумів. До прикладу, утеплити фасад головного поліклінічно-стаціонарного корпусу, встановити енерго- ефективні вікна, модернізувати систему опалення, завдяки чому коригується розподіл тепла на поверхах. Завершили також розробку проекту «Капітальний ремонт системи постачання гарячої води з використанням альтернативних джерел» і ведемо активний пошук програм, грантів для його реалізації. Проходить експертизу проект «Індивідуальний пункт опалення», який сподіваємося реалізувати в поточному році. Ведемо роботу щодо збільшення електричної потужності закладу через заміну трансформатора, встановлюємо у відділеннях енергоефективну вентиляційну систему.
Заміна старого пасажирського ліфта на сучасний та енергоефективний, встановлення сучасної протипожежної системи, благоустрій прилеглої території з будівництвом парковки для автомобілів співробітників, – все це результати господарської діяльності за короткий час. Крім того, зуміли провести ремонти окремих відділень. На стадії завершення капітальний ремонт приміщень операційного блоку, що розрахований на п’ять операційних. До речі, сьогодні це надсучасний операційний блок у всій Хмельницькій області. Провели капітальний ремонт і приміщень клінічної лабораторії, де розмістили нове сучасне автоматизоване обладнання, в результаті – лабораторія посіла одне з перших місць серед комунальних, державних лабораторій Хмельниччини. Відремонтували приміщення приймального покою. Зробили капітальний ремонт приміщень стерилізаційної з облаштуванням сучасної вентиляції.

Відкрили новий сучасний кабінет ендоскопічних досліджень. Відновили систему подачі кисню у відділення. Ось такі наші здобутки, які допомагають рухатися вперед.
— Та навряд чи закладу вдається обходитися без проблем. Які з них найбільш гострі?
— Надзвичайно важливим питанням на сьогодні залишається переобладнання єдиного в області відділення променевої терапії.
Променева терапія — один із основних методів лікування онкологічних захворювань на будь-якій стадії. Проте обладнання для променевого лікування застаріле, не відповідає сучасним стандартам.
До речі, ця проблема залишається актуальною та першочерговою як для нашої області, так і для центральної та західної частини країни.
На сьогодні проект «Технічне переоснащення лікувальних кімнат для дистанційної променевої терапії радіологічного відділення» зареєстровано на платформі ДФРР. Реалізації проекту сприяють голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет, голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, народні депутати України — Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Володимир Ватрас, Сергій Мандзій, Сергій Лабазюк, Ігор Марчук, народний депутат України попереднього скликання Сергій Мельник. Сподіваємося, спільними зусиллями вдасться втілити його в життя.
— Розкажіть, будь ласка, про сучасні методики лікування, діагностики, запроваджені в протипухлинному центрі.
— Насамперед згадаю про те, що застосовуємо сучасні методики знеболення і для забезпечення наркозу під час операції, і для пацієнтів зі стійким больовим симптомом.
Не так давно вперше на Хмельниччині у нашому закладі виконано оперативне втручання з видалення ділянки товстої кишки разом з пухлиною за допомогою малоінвазивних технологій (без розрізу живота). Цей факт, без сумніву, є початком нової ери малоінвазивної хірургії в нашій області. Вперше розпочали цитологічне дослідження біологічного матеріалу за методом «рідинної цитології». Вперше провели трансторакальну біопсію легень під контролем комп’ютерного томографа. Вперше застосували транспечінкове зовнішнє дренування жовчного міхура. Оце «вперше» відкриває широкі можливості в лікуванні онкохворих. Модернізували широкий список лапароасестованих оперативних втручань, впровадили нові методики щодо проведення ендоскопічних досліджень. Наш заклад є піонером та безперечним лідером в області, за її межами щодо пункційних біопсій щитоподібної залози під контролем УЗД з еластографією, бо таке обладнання є лише у нас.
Вже рік працює в нашому закладі мультидисциплінарна комісія, де за участю лікарів різної спеціальності вирішується тактика комплексного лікування окремо кожного пацієнта. Змогли реалізувати амбітні плани щодо повного забезпечення хворих, які лікуються у стаціонарних відділеннях центру, медикаментами та виробами медичного призначення, тож пацієнти, які вибирають наш центр, понесуть мінімум матеріальних затрат і отримають доступ до сучасної професійної медицини. До речі, під час карантину наш заклад не припиняв роботу. Незважаючи на всі ризики, мої колеги з високою відповідальністю надавали своєчасну високоспеціалізовану професійну допомогу.
Безперечно, розвиток протипухлинного центру базується на фінансовій підтримці, яку отримуємо з різних джерел. Завдячуємо конструктивній роботі облдержадміністрації, обласної ради та Хмельницької міської ради, депутатському корпусу обласної та міської рад, землякам — колишньому народному депутату Сергію Мельнику та народному депутату Сергію Лабазюку, завдяки яким додатково до бюджету області надійшло понад 27 мільйонів гривень.
Головною проблемою всіх лікувальних закладів країни, що надають високоспеціалізовану медичну допомогу третього рівня, залишається відсутність справедливої заробітної плати спеціалістам, лікарям, медичним сестрам, лаборантам. І всі ми плекаємо надію, що ця проблема таки розв’яжеться, щоб вітчизняна медицина не втрачала висококваліфіковані кадри.
Я щиро вітаю усіх медичних працівників зі святом і бажаю, щоб їхня праця була належно оцінена, щоб на професійній ниві могли працювати довго та плідно задля здоров’я подолян.