Не так давно «Подільські вісті» писали про те, що в ході реалізації другої частини медичної реформи з 1 квітня у Старій Ушиці Кам’янець-Подільського району перестала функціонувати Староушицька районна лікарня № 3. Така ж славнозвісна доля спіткала на Кам’янеччині і Орининську районну лікарню № 2. Очільники цих медичних закладів були змушені звільнити весь медичний персонал, залишивши лише за собою та головними бухгалтерами керівні крісла.

З того часу питання про ліквідацію комунальних некомерційних підприємств Орининської № 2 та Староушицької № 3 районних лікарень виносяться чи не на кожне пленарне засідання сесій районної ради, та через недостатню кількість голосів воно залишалося відкритим. Не стала винятком і остання, 45 сесія районної ради, на якій у черговий раз пропонувалося позбутися цих медичних закладів. Однак у переважної більшості районних обранців рука не піднялася проголосувати за таке рішення, хоча голова районної ради Віктор Кривак намагався їх переконати, що у районному бюджеті коштів на їх утримання немає.
Як сказав голова райради, наразі головні лікарі та бухгалтери цих медичних підприємств отримують заробітну плату і «працюють» в де-факто неіснуючих закладах. Але це не може тривати вічно.
На цьому наголосила і перший заступник голови районної державної адміністрації Ніна Фабіянська, зазначивши, що й ні Орининська сільська рада, ні Староушицька селищна рада ОТГ також не можуть утримувати ці заклади через брак коштів. Але, щоб зберегти комунальне майно, територіальні громади готові взяти на баланс приміщення і забезпечити їх охорону. Ніна Францівна також поінформувала депутатський корпус, що є інвестори, які готові взяти в оренду приміщення лікарень та створити там діагностичні центри, де б місцеве населення змогло здати аналізи, пройти УЗД-діагностику, отримати цілий спектр іншої медичної допомоги.
Що ж, можливо, це одне з найоптимальніших рішень проблеми у ситуації, яка наразі склалася.