І це беззаперечний факт, бо ж перебування маленьких пацієнтів у лікувальному закладі має бути комфортним і сприяти якнайшвидшому одужанню. Адже, незважаючи навіть на скарги на самопочуття, нездужання, вони продовжують вірити в дива, не впадають у відчай, не панікують, а, тримаючись за руки батьків, чекають моменту, коли їм дозволять погратися… Хіба задля них не варто робити надзусилля, планувати грандіозні проекти, втілювати їх в життя? Відповідь — більш ніж очевидна. Бо інвестиція сьогодні в якісну медицину, яка поєднує і кваліфікованих фахівців, і найсучасніше обладнання, звісно ж, і покращення умов перебування — це безцінний внесок у здоров’я майбутнього покоління. 

Отож завдання кожного керівника медичного закладу для дітей — зробити все можливе, постукати в усі двері — до місцевої влади, депутатів на місцях, представників бізнесу та всіх небайдужих, аби долучалися до підтримки лікарень, щоб спільно робити велику справу задля покращення здоров’я найменших пацієнтів.
Лілія Степанівна проводить екскурсію по комунальному некомерційному підприємству — Хмельницькій обласній дитячій лікарні, яку очолила в травні цього року. Звичайно, обсяг роботи в неї чималий, потрібно тримати руку на пульсі.
«Але в той же час ми маємо з вами говорити й про сьогодення, — наголошує Лілія Брухнова, — бо заклад вже давно потребує покращення матеріально-технічної бази. Адже, до прикладу, поки йде будівництво нового корпусу (здача якого запланована в грудні 2021 року), допомога малечі потрібна вже зараз. Тому спершу було прийняте рішення щодо облаштування повноцінної консультативної поліклініки, яка до цього часу знаходилася в непристосованій будівлі. Там, до прикладу, сьогодні спеціалісти сидять по кілька чоловік в тісних кабінетах».
Тому вже розпочали будівельно-ремонтні роботи на першому поверсі приміщення дитячої лікарні. На будівельні матеріали з обласного бюджету виділено двісті тисяч гривень, а вже сама робота проводиться робітниками з комплексного обслуговування.
«За цей період уже зроблено чимало, — розповідає керівник, — проведений повний демонтаж, закуплене обладнання для каналізаційних систем, водовідведення, бо насправді труби вже давно іржаві, зіпсовані й не раз проривало їх в різних місцях. А постійно перекривати їх — не вихід. Бо вже на сто відсотків потребували заміни.
На сьогодні проводиться комплекс заходів щодо розширення та підписання пакетів із Національною службою здоров’я України».
Звичайно, задля того, щоб заклад функціонував якісно, необхідно створити й належні умови для спеціалістів. Тому зараз ведеться робота по правильному розподілу кадрового потенціалу, адже, за словами директора, він — досить хороший, але не використовується в повному обсязі. «Зараз не вистачає діагностичного обладнання експертного класу, на якому спеціаліст ширше розкриє свої потенційні можливості в лікуванні й діагностиці наших пацієнтів. Тож ми будемо звертатися до депутатського корпусу обласної ради, в інші всі можливі джерела, щоб знайти можливість використовувати позабюджетні кошти для оновлення діагностичного обладнання нашого медичного закладу.
Крім того, зараз необхідно добре вивчити, за якими спеціальностями в нас фахівці проходили спеціалізацію. Адже в деяких з них є по декілька спеціалізацій. Тому їх потрібно максимально залучати з усіх фахів, які вони освоювали», — говорить Лілія Брухнова.
Одним із досить перспективних напрямів на сьогодні вона вважає розвиток кабінету здорового харчування. Отож в планах — відкрити в консультативній поліклініці такий кабінет, в якому працюватиме лікар-дієтолог. До того ж, до тих профілів, які є у закладі — гастроентерологічний, ендокринний, нефрологічний та інші — підбиратиметься індивідуальна програма харчування, прописана конкретно під пацієнта, враховуючи всі його фізіологічні особливості. Тому нові підходи, на думку керівника, набагато покращать рівень надання якості медичних послуг для маленьких пацієнтів. Але це все в планах… Бо зараз кричущим питанням є закінчення ремонту в приміщенні поліклініки, отож необхідно акумулювати всі зусилля від спонсорів та усіх, хто бажає допомогти.
«Важливо, що мета людей, які долучаться як меценати, благодійники, аби допомогти, збігатиметься з нашою, — наголосила Лілія Степанівна. — На сьогодні ми потребуємо не лише коштів, будемо вдячні й за ресурси, які нам допоможуть. Бо ми мріємо, щоб нашій малечі було комфортно перебувати тут. А головне — Хмельницька обласна дитяча лікарня має бути серед кращих медичних закладів в державі».
Розрахунковий рахунок: UA 123154050000026009052331846.

Фото автора.