Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 534

І це беззаперечний факт, адже ще з 1965 року – часу створення установи – вона значно розширилася, наповнилася великою когортою високопрофесійних спеціалістів, а головне – сьогодні тут знаходиться дороговартісне сучасне обладнання, на якому проводять експертизи та дослідження різних напрямів.
Чи знали ви, де досліджують тварин, хворих на сказ, чи діагностують африканську чуму свиней? А давно відоме ГМО, якого так боїться споживач, хто вишукує в продуктах? Чи, наприклад, де перевіряють молочну продукцію на наявність шкідливих домішок? Усі ці дослідження та ще багато інших проводять саме у Хмельницькій регіональній лабораторії.

Загалом у області працює ціла лабораторна мережа з шести закладів – Хмельницька регіональна та п’ять міжрайонних лабораторій – у Шепетівці, Старокостянтинові, Теофіполі, Ярмолинцях і Дунаївцях. Три лабораторії мають акредитацію (Хмельницька, Шепетівська та Дунаєвецька), тобто їхні дослідження (висновки) визнаються не лише в Україні, а й за кордоном.
Сьогодні на території Хмельницької регіональної лабораторії працює кілька корпусів, віварій, в якому утримуються тварини, тощо.
Аби зрозуміти, чим займаються працівники подібних установ, ясна річ, треба зануритися хоча б на кілька годин у цю атмосферу – діагностичні відділи, бокси, в яких на- уковці працюють із найрізноманітнішими продуктами та матеріалами в умовах суворої стерильності – це цілий маленький світ, що живе за своїми суворими законами. Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби підпорядковується Головному управлінню Держпродспоживслужби в Хмельницькій області та є державною установою ветеринарної медицини.
Тут проводять лабораторні випробування – прижиттєву та посмертну діагностику різноманітних хвороб тварин, досліджують безпечність окремих показників харчових продуктів, продуктів і кормів для тварин, перевіряють якість води питної та води для тварин, досліджують змиви з об’єктів, що підлягають державному контролю та нагляду, досліджують сільськогосподарську продукцію, різну сировину та продукцію підприємств харчової промисловості, громадського харчування по всіх показниках. А ще в підпорядкування Хмельницької регіональної лабораторії входить зональна лабораторія, в якій досліджують хвороби риб. Вона на сьогодні є єдиною в західному регіоні.
Крім того, завданнями регіональної лабораторії є забезпечення організації та проведення планових і непланових діагностичних досліджень, здійснення контролю за діяльністю міжрайонних державних лабораторій, державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, контроль за дотриманням ними санітарно-гігієнічних норм, техніки безпеки тощо. А ще тут можна отримати експертний висновок щодо досліджуваної продукції тощо. Звісно, лабораторні дослідження не проводяться безкоштовно (бо давно відомо, що подібні установи працюють частково навіть у збиток, адже затратних матеріалів на дослідження необхідно іноді більше, ніж становить ціна за послугу), проте вартість послуг є цілком доступною.
Та найважливішим показником ефективності подібних установ, які після проведених досліджень дають свої висновки (результати), є, звісно ж, прозорість та достовірність. Відрадно, що Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби, маючи акредитацію, вже давно підтвердила свій авторитет на теренах України й за її межами. Та й спеціалістів, науковців тут зібрали кращих із кращих – сьогодні тут працює 61 лікар, 18 лаборантів, 6 інженерів-хіміків, 2 метрологи та 13 спеціалістів – (ветеринарів-санітарів) молодшого персоналу.
Своїм колективом вже не один десяток років неабияк гордиться керівник – Лідія Олександрівна Коломієць. За її словами, щоб спільно досягти певного рівня у будь-якій справі, потрібне бажання кожного працівника й відповідальне ставлення до посадових обов’язків, а головне – любити всім серцем свою професію.