– Людина, яка захворіла грипом, вже не може захворіти коронавірусом! – такий висновок озвучила експерт з питань імунології та вірусології Світлана Доан. – У більшості випадків в одну клітину два віруси не потрапляють, оскільки в інфікованому організмі виробляється захисний білок – інтерферон, котрий інші віруси вже не пускає.

Як пояснює лікар, в оточуючому середовищі циркулюють декілька вірусів, а з них «перемагає» більш новий, до того ж, і грип і COVID-19 вражають одні і ті ж органи – дихальні шляхи, легені, таким чином, восени відбувається «конкурентна боротьба» між вірусами, і серед них перемагає «більш новий».

І все ж, за словами доктора, грип доволі умовний захист від коронавірусу, оскільки він сам часто є причиною летальних випадків серед так званих груп ризику, але й вірогідність того, що «новий» грип протягом осіннього спалаху потіснить COVID – висока. Наприклад, у лютому поточного року начебто «більш важкий» коронавірус не зміг повністю витіснити грип, який тоді з’явився в Україні.   

– Медицина нараховує в Україні понад сотню респіраторних вірусів, та коли поширюється епідемія, 90% всіх захворювань припадають саме на грип, в той час як частка інших захворювань зменшується, – підбила підсумок Світлана Доан в інтерв’ю «Obozrevatel».