Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 653

Перший переляк від поширення коронавірусу тримався недовго. Чомусь так складається, що його витісняє думка про те, що може статися з будь-ким, але не з тобою. Тим паче, коли на  твоїх очах народ сновигає, розважається, як начебто ніякої небезпеки немає. 

Проте правду кажуть, що вона, небезпека, не пробачає легковажності. Ось і сталося, що донедавна благополучна Хмельниччина на захворюваність коронавірусною інфекцією тепер – у складній ситуації.

До червоної зони епідемічних обмежень потрапили Волочиський район і місто Славута. Це означає, що під забороною має бути робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність розважальних центрів, кафе, ресторанів. До помаранчевої зони за кількістю хворих на COVID-19 потрапили місто Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Нетішин, а також Красилівський, Новоушицький, Теофіпольський, Ярмолинецький райони.

Решта районів і міст належать до жовтої зони, у зеленій залишається єдиний Старокостянтинівський район, але ситуація змінюється з кожним днем. Ліжка для хворих на коронавірус у Хмельницькій інфекційній лікарні заповнені, пацієнтів транспортують в інші медичні заклади області.

З якою би байдужістю не сприймали цифри зростання захворюваності, та факти неспростовні: хвороба «чіпляє» неочікувано, не перебираючи.

Вже на другий тиждень навчання на дистанційну форму змушені були перейти в Летичівському ліцеї №1 Одна з педагогів закладу несподівано відчула втрату нюху, жодних інакших ознак хвороби не було. Терміново здала тест, результат виявився позитивним. Де могла заразитися не знає, проте чоловік жінки – також педагог, школу також відвідує їхня дитина. Щоб убезпечити  учнів, педагогічний колектив, керівництво ліцею вирішило вдатися до дистанційного навчання, поки – на два тижні. І хоч, знову-таки, через несерйозне сприйняття ситуації, були батьки, які обурювалися цим рішенням, його варто вважати свідомим і обґрунтованим. Витрати на лікування, ризик для життя – значно дорожчі, ніж тимчасовий домашній карантин.

У невеличкому Теофіпольському районі 91 хворий на COVID-19. Чимало хворих серед сімейних лікарів. Фармацевт, яка працювала в аптеці на території районної лікарні, днями отримала підтвердження, що хвора на коронавірус. Можна лише здогадуватися, скільки людей контактували з медперсоналом, працівниками аптек, які мають цей діагноз.

Накрив коронавірус і священика та півчих з місцевої УПЦ. Хтось таки заніс з собою небезпечний вірус. Дехто припускає, що це сталося після зустрічі з учасниками хресного ходу  на Почаїв. Під час їхнього перепочинку, місцеві доставляли їжу, спілкувалися. Так цечи ні, але і священик, і півчі зараз на домашньому лікуванні.

Дуже тривожна ситуація склалася в Базалійському будинку для престарілих, де підтверджені 6 випадків COVID-19 серед персоналу та 9 – серед підопічних закладу. На в’їзді виставлено поліцейський пост.

Тривога зростає й на Волочищині, яка опинилася в червоній зоні небезпеки. Тут вже…  334 хворих. Як повідомив, голова райдержадміністрації Юрій Марущин, ситуація складна. Якщо 1 серпня було зареєстровано десть хворих  на  COVID-19, то 3 вересня  – більше 200, а 9 вересня  вже перевищили кількість  у 300 хворих. Припинив роботу місцевий машинобудівний завод. Вісімнадцять працівників підприємства їздили  на екскурсію  в Івано-Франківськ мікроавтобусом, в якому була  хвора жінка з Базалії. 

Як відомо, у кожного хвороба проявляється по-різному, в одних – протікає легше,  інших – підводить до межі життя і смерті. Ті, кому довелося проходити лікування в Хмельницькій інфекційній лікарні та побороти коронавірус, кажуть, що це – надзвичайно страшна хвороба. І хоч «оптимісти» із соцмереж намагаються переконувати нас, що смертність від інших недуг значно вища, навряд чи це може втішити родини тих, хто вже втратив рідних через коронавірус.

Допоки ще немає вакцини від коронавірусу, найдієвішими у запобіганні хвороби залишається все-таки маска, дистанція і ретельне миття рук. І в жовтій, і в помаранчевій, і в червоній зонах.