Кожен другий пацієнт в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів, 94% пацієнтів головною проблемою вважають високу вартість препаратів. При цьому майже п’ятдесят відсотків людей поскаржилися на підробки та неякісні ліки, а частка тих, хто вдається до самолікування, сягає майже 70%.

Такі результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина» та виконаного БФ «Пацієнти України», були опубліковані ще в березні 2017 року, котре й донині розміщене на сайті МОЗ.

https://moz.gov.ua/article/statistic/rezultati-doslidzhennja-bezkoshtovna-medicina

Згідно з ними, більш ніж 56% пацієнтів приймали лише частину прописаних ліків через низький матеріальний стан. Понад сорока відсоткам хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати коштовні речі, майно.

Ці дані разом із висновками та рекомендаціями БФ «Пацієнти України» передали в МОЗ України з метою вдосконалення вже запроваджених реформ. Експертну підтримку в дослідженні надавали Школа охорони здоров’я НаУКМА та Київський Міжнародний Інститут Соціології.

Напевне у МОЗі вирішили, що матеріальний стан українців значно покращився порівняно з 2017 роком, бо на щоденному брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив:  «Зараз тариф становить 164 гривні, вже після підняття. До цього було 116 гривень. На наступний рік ми запропонували, щоб це було 412 гривень. Це у два з половиною рази більше від чинного тарифу. За нашими підрахунками, новий тариф буде покривати усі витрати на надання цієї медичної послуги».

Він також пояснив, що сума, яка в місяць сплачується екстреній медичній допомозі, рахується так: кількість людей, яка проживає в місті, множиться на 164 гривні. Ці кошти йдуть на заробітну плату працівникам, пальне для машин екстреної медичної допомоги та медичні засоби, які знаходяться в каретах «швидкої».

«Коли ми говоримо про підвищення тарифу на надання екстреної медичної допомоги, то треба встановити відповідні індикатори якості. Перший – час приїзду. Зараз лише 31% бригад доїжджають у терміни, встановлені державою. На наступний рік ми закладаємо, що буде не менше 60%, у 2022 році - 75%, а на 2023 рік – не менше 85%. Тобто у нас є конкретний план реформування екстреної медичної допомоги», –  повідомив міністр. Максим Степанов також зазначив, що особисто обговорював встановлення цих індикаторів та критерії якості з працівниками «екстренки», які підтримують цю ідею.