Хмельницький лабораторний центр МОЗ не встигає досліджувати біопроби методом ПЛР

Залишок необроблених біопроб понад півтори тисячі. 

Державна установа «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» оприлюднив інформацію про кількість проведених досліджень щодо діагностування   гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, протягом 29 вересня 2020 року, методом ПЛР:

Досліджено 672 біопроби, з них 225 дали позитивний результат, із загальної кількості досліджено 162 проби від хворих на пневмонію, з яких 64 –позитивні.  

  Водночас, станом на 29 вересня 2020 року залишок необроблених біопроб – 1557 штук.

  Нагадуємо, що потужність вірусологічної лабораторії складає 500-600 проб на добу, а щоденно приймаємо  майже 700-800 зразків біоматеріалу , що призвело до  накопичування значної кількості необроблених біопроб. 

   Тому необхідно закупити додаткове обладнання:  два-три ампліфікатори, орієнтовною вартістю  900 000 гривень кожен.

Враховуючи ситуацію, що склалась, ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» просить поставитись із розумінням до фактів затримки щодо надання  результатів лабораторних досліджень.

У Шепетівській ЦРЛ виникла загрозлива ситуація. Завідувач відділення анестезії та інтенсивної терапії Валерій Сивоконюк намагається звернути увагу влади через Facebook на недостатнє забезпечення.