Як діяти, коли ви їх знайшли, роз’яснює міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Кількість використаних засобів індивідуального захисту та предметів догляду за хворими значно збільшилась у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19. На жаль, трапляються випадки, коли знаходять звалища із безгосподарними медичними відходами, що робити коли знайдеться таке неподобство, розповів Роман Абрамовський під час онлайн-брифінгу.

За його словами, найгірший варіант – проігнорувати знахідку, адже вона становить потенційну загрозу для населення.

«Якщо під час подорожей, поїздок містом чи за містом громадяни побачать такі звалища, ми просимо зафіксувати їх на мобільний пристрій, установити геолокацію смітника та повідомити про факт відповідальні державні служби, – відзначив міністр. – У таких випадках можна зателефонувати до Державної екологічної інспекції України за номерами: +38 (044) 521-20-38, 38 (044) 521-20-40 або надіслати інформацію на e-mail Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..»

Також українці мають можливість скористатись електронним сервісом Міндовкілля «Екомапа» (https://ecomapa.gov.ua/) для подальшого інформування комунальних органів про існуючі стихійні звалища або звернутись на гарячі лінії органів місцевого самоврядування. Потрібно пам’ятати, що анонімні заяви не розглядаються.

Міністр звернув увагу на те, що під «великою кількістю медичних відходів» слід розуміти пластикові пакети ємністю 35-50 літрів із позначками медичної (біологічної) небезпеки або позначкою «COVID-19». Чи вважати медичними відходами використані марлі, бинти, одноразові шприци тощо, міністр не зазначив, але запевнив, що отримана інформація буде використана для ліквідації сміттєзвалищ комунальними службами. При виявленні великих партій медичних відходів будуть ініційовані перевірки медичних закладів, що розташовані поруч.

Роман Абрамовський також нагадав, як правильно утилізувати використані маски та рукавички в домогосподарствах. Для осіб, які перебувають на самоізоляції чи мали контакт із хворими людьми, рекомендовано такі відходи складати в подвійні пакети, щільно їх зав’язувати і витримувати в домашніх умовах не менше 72 годин (???!!!), після чого їх можна викинути у загальний контейнер муніципальних відходів. Для усіх інших громадян використані маски та рукавички достатньо скласти в один пакет, щільно його зав’язати і також витримати в домашніх умовах не менше 72 годин, після чого – викинути у загальний контейнер муніципальних відходів. Де зберігати стоси сміттєвих пакетів у хрущівках, малосімейках, гуртожитках міністр не порадив.

Рекомендації населенню щодо поводження з медичними відходами, які утворилися в домогосподарствах, і дій у разі виявлення безгосподарних медичних відходів можна переглянути на вебсайті Міндовкілля https://mepr.gov.ua/