– Із «коронавірусного» фонду гроші «шурують не туди», – стурбований Голова рахункової  палати Валерій Пацкан.

Даючи інтерв’ю Українському радіо, Валерій Васильвич розповів про те, що із передбачених шістдесяти шести мільярдів гривень для боротьби з COVID-19 кошти спрямовуються на програми, які не мають безпосереднього відношення до протидії цій небезпечній хворобі. Зокрема вже витрачено 25 мільярдів:

  • 12,6 – на будівництво доріг та амбулаторій;
  • 9,2 – виплати з безробіття, допомога на дітей ФОП, страхові виплати і матеріальна допомога медикам загалом;
  • 2,8 – добавки до зарплат МВС, Мінздраву та виконавчій службі;
  • 289 млн. грн. – закупка обладнання та засобів індивідуального захисту.

На момент запису програми жодного апарату ШВЛ не було придбано, таке обладнання купувалось коштом меценатів і державних установ, які фінансували відомчі лікарні. За його словами, перший тендер було оголошено ще 16 липня, але всі учасники мали низку проблем, через які він не відбувся, зараз триває наступний. Також посадовець наголошує, що за шістьма бюджетними програмами загальною сумою понад 12 млрд, передбаченими в «ковідному» фонді, видатки взагалі не здійснювались, лише одна з програм почала фінансуватись у вересні – доплата медикам, які працюють у комунальних медичних закладах. Чому і хто спрогнозував раніше, що їм доплачувати не потрібно Голова рахункової палати не розуміє.

– Зараз як ніколи треба стимулювати лікарів, які борються за кожну людину, – наголошує  Валерій Пацкан, – а щодо можливої корупційної складової, наведу приклад – ми проаналізували придбання масок, респіраторів, і діапазон цін на товари з однаковими властивостями складає від 18 грн. до 160-ти. Самі робіть висновки, які відкриваються можливості для «ігор в закупівлю».