Державне обʼєднання наукових і прикладних досліджень Австралії (CISRO) підрахувало, що на дні Світового океану перебуває 14 мільйонів метричних тонн мікропластику. Про це йдеться у науковому журналі Frontiers in Marine Science.

Така цифра свідчить про те, що на дні океану пластику більше у 35 разів, аніж плаває на поверхні. Дослідження показують, що пластик може накопичуватися на морському дні, просочуючись крізь товщу води або через течії, які переносять мікропластик підводними каньйонами на глибоке морське дно.
Дослідники називають цю роботу першою глобальною оцінкою кількості мікропластику. Під час роботи вони використовували роботизований підводний човен. Команда зібрала зразки відкладень на глибині до 3 тисяч метрів на шести ділянках у Великій Австралійській бухті. Зразки взяли у березні і квітні 2017 року. Потім дослідники збільшили масштаби своїх даних, взявши проби біля узбережжя Австралії.
Головна наукова співробітниця і співавторка дослідження доктор Деніз Хардесті розповіла, що вони «були здивовані, побачивши великі мікропластичні скупчення в такому віддаленому місці». «Визначивши, де і скільки мікропластику, ми отримуємо краще уявлення про масштаби проблеми», — додала Хардесті. Аналіз 51 відібраного зразка показав, що в середньому на грам осаду припадало 1,26 шматочка мікропластику.
Вчені назвали пластикове сміття «однією з основних екологічних проблем цього покоління», і вона є міжнародно визнаною екологічною проблемою. Пластик — це стійке забруднення, що завдає шкоди дикій природі, самому океану, тож росте занепокоєння з приводу потенційних ризиків для здоровʼя, які він становить для людей. Проблема буде тільки посилюватися, оскільки в найближчі роки очікується зростання виробництва пластику і забруднення навколишнього середовища.
Одне нещодавнє дослідження показало, що навіть якщо людство зробить негайні і скоординовані на глобальному рівні зусилля зі скорочення споживання пластику, до 2040 року все одно його залишиться близько 710 мільйонів метричних тонн, які будуть забруднювати навколишнє середовище.
За даними Всесвітнього економічного форуму, у Світовому океані вже плаває близько 150 мільйонів метричних тонн пластику, при цьому щорічно в воду потрапляє ще 8 мільйонів тонн.