Кілька тижнів тому в одній із лікарень Житомира трапився прикрий інцидент, коли через нестачу кисню померла хвора на COVID-19 пацієнтка. Випадок набув значного розголосу, і питання забезпечення киснем медичних закладів було взято під особливий контроль. За час пандемії це далеко не єдина історія, коли пацієнти скаржаться на нестачу кисню в лікарнях, хоча, як констатують самі ж медики, проблема нестачі медичного кисню в Україні виникла саме з початком пандемії.

За інформацією головного лікаря Полонської центральної районної лікарні імені Н. Говорун Івана Савіцького, в хірургічному корпусі медичного закладу ще з 2015 року було встановлено кріоциліндр ємністю 210 літрів, який забезпечував потреби кисневої терапії, в наявності були і кисневі балони, які періодично заправляли у спеціалізованому закладі Львова. Але, починаючи з серпня-вересня, у медзакладі суттєво збільшилася кількість хворих з підозрами на коронавірусну інфекцію та різними видами пневмоній, які потребували посиленої оксигенотерапії. Із листопада 2020 року полонська лікарня ввійшла до переліку медичних закладів, які лікують хворих на COVID-19, і потреби у медичному кисні зросли.
Використання кисневої маски для хворого потребує від 5 до 10 літрів споживання медичного кисню за хвилину, при підключенні до апарата штучної вентиляції легень цей показник зростає в рази. «Лише за період листопад-грудень надано медичну допомогу понад 250 жителям Полонського району, в яких підтверджено наявність COVID-19. Всього ж за цей період було проліковано понад 600 хворих з різними ознаками вірусних та інфекційних захворювань. Майже щодня кисневої терапії потребують близько двох десятків хворих з різними діагнозами і тяжкими ускладненнями».
 Лише за грудень місяць 2020 року у Полонській ЦРЛ ім. Н. Говорун з медичними цілями було використано понад 810 тисяч кубічних метрів газоподібного медичного кисню, що майже зрівнюється із кількістю використаного кисню впродовж цілого минулого року. Двічі на тиждень спецтранспорт курсує до Львова для заправки балонів медичним киснем, за одну поїздку привозять їх лише близько півсотні. А в інфекційному відділенні лікарні, де в основному лікують хворих із підтвердженим на COVID-19 діагнозом, за добу використовують 7-8 балонів медичного кисню. Тому і виникла гостра проблема у встановленні додаткового обладнання.

Вирішення цього питання взяло на себе керівництво Понінківської картонно-паперової фабрики, придбавши кріоциліндр вартістю 150 тисяч гривень, який фактично замінює до 40 кисневих балонів. У коментарі генеральний директор ТОВ «ПКПФ-Україна» Руслан САВА сказав: «Ми щиро прагнемо, щоб придбане нами обладнання допомогло повернути чиєсь здоров’я, а, можливо, і врятувати життя. Прикро, що Понінківська ОТГ, де розташоване наше підприємство, не має власної повноцінної лікарні. Ми стараємося підтримувати сусідню полонську лікарню, адже чітко усвідомлюємо, що понінківчани отримують там кваліфіковану медичну допомогу, працівники нашого підприємства проходять медичне обстеження. ТОВ «ПКПФ-Україна» сплачує до бюджету Понінківської ОТГ кошти, які також ідуть на вирішення потреб медичної галузі, серед іншого нещодавно – на придбання для полонської лікарні генератора змінного живлення.
 Я щиро бажаю, щоб усі мали міцне здоров’я, а якщо все ж недуга торкнулася чиєїсь родини, то нехай перебіг хвороби буде легким і без ускладнень, а одужання – швидким».