Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 492

З одного боку, ми обурюємося, що вже практично весь світ розпочав вакцинування від коронавірусу, а ми — в одному ряду з найвідсталішими країнами, сумирно чекаємо, коли ж до нас нарешті дійде якась вакцина. З іншого — ми не знаємо достеменно, яка ж вакцина нам дістанеться, якою буде її ефективність і, найголовніше, — безпечність. Тому все більше починаємо непокоїтися: чи гарантована нам все-таки безпека і чи будемо після щеплення захищені від COVID-19?

Як повідомляють ЗМІ, за даними соціологічних опитувань, лише 43 відсотки українців згодні робити щеплення, якщо воно буде безкоштовним. А 56 відсотків не готові вакцинуватися, навіть, якщо вакцину можна буде вільно придбати в аптеках.
Отже, бачимо, практично половина українців проти вакцинації від коронавірусу. Основними причинами таких антивакцинальних настроїв експерти вважають недовіру до вакцин нового типу, а також — пересторогу в зв’язку з недостатнім періодом випробування.
Тому й маємо тепер ось такий скептично-ворожий настрій. Що, власне, думають про вакцинацію від коронавірусу (SARS-CoV-2) жителі нашої області? Чи готові вже до неї?
Сніжана КИРИЧУК, менеджер (м. Хмельницький):
— Ні, я поки що не хочу вакцинуватися. Тим більше, перехворіла в листопаді, тому, думаю, можна зачекати. До того ж, не впевнена у безпечності будь-якої з вакцин, які нині так активно використовують у Європі та США. Потрібно більше часу, аби зробити якісь висновки.
Людмила САЧАВКА, пенсіонерка (м. Кам’янець-Подільський):
— Звичайно, хочеться чим пошвидше зробити щеплення, щоб бути вже спокійною. Розумієте, мені 70 років, тому потрібно мати захист від цього клятого вірусу. Я навіть згодна купувати вакцину, тільки щоб мати можливість вибрати найбільш якісну. І діти мої будуть вакцинуватися, й онуки, авжеж.
Валентина Петрівна, колишній фельдшер (м. Волочиськ):
— Я багато років пропрацювала фельдшером у селі. Скільки зробила щеплень дітям і дорослим — не перерахувати. Але в мене ніколи жодного сумніву не виникало у безпечності вакцини. Бо вона тоді проходила належне випробовування протягом 2-3 років, враховувалися усі побічні ефекти, протипокази. все було під контролем! А нині — лиш одні запитання. Тому що не можна за такий короткий період провести справжні дослідження й впевнитися у безпечності вакцини.
Тож я поки проти вакцинації. І рідним своїм раджу поки що утриматися. Час покаже, як краще зробити.
Валентина ГЛАДІЙ, директор КНП «Новоушицька центральна районна лікарня»:
— Вакцинація від коронавірусу — надто відповідальна справа. Тому підходити до її вирішення треба надзвичайно серйозно. Просто закупити вакцину — це ще не все. Необхідно забезпечити належні умови її транспортування та зберігання, аби державні кошти не виявилися викинутими на вітер. Потрібен індивідуальний підхід до кожного пацієнта.
Словом, повиннні беззаперечно дотримуватися чітко розробленого алгоритму дій. Щоб вакцинація була проведена ефективно.
Людмила ГОЛОВКО, директор КП «Хмельницький міський центр первинної медико-соціальної допомоги N2»:
— Ми готові розпочати перший етап вакцинації від COVID-19. Спершу будуть вакцинуватися медичні працівники та персонал, які працюють у закладах охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19. А також — підопічні в інтернатних закладах, будинках для людей похилого віку та працівники, військово- службовці, які беруть участь в Операції об’єднаних сил на сході України. Створено бригади, пункти щеплень. Зауважу, що пункти для вакцинації від COVID-19 функціонуватимуть окремо від пунктів, де проводяться вакцинації згідно з календарем щеплень. Нині чекаємо на вакцину.
Ну ось, такі думки подолян. За обіцянками відповідальних чиновників, вакцина повинна з‘явитися в Україні уже в середині лютого. Не знаємо, чи дуже багато буде охочих вакцинуватися у перших лавах, але, про всяк випадок, поцікавимося: а хто ж крайній у черзі?