На нещодавньому брифінгу заступниця директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної державної адміністрації Тетяна Косовська розповіла, як загалом проходитиме вакцинація населення від COVID-19 і кому робитимуть щеплення першочергово.

Нещодавно уряд затвердив календарний план безкоштовної вакцинації від COVID-19 на поточний рік. Передбачено проведення вакцинації спеціалізованими мобільними бригадами на пунктах щеплень у закладах первинної ланки надання медичної допомоги та в тимчасових пунктах.
З огляду на обмежену доступність вакцини, щеплення від COVID-19 буде проводитися за послідовними етапами з пріоритетом груп ризику, до яких відносяться медики, військові, особи старшого віку. Цього принципу дотримуються і в Європейському Союзі.
На першому етапі (орієнтовно протягом трьох місяців) щеплення отримають: персонал закладів, що задіяні в наданні стаціонарної допомоги хворим на COVID-19 (їх в області 23), персонал та підопічні закладів сфери соціального захисту населення. Також військовослужбовці ЗСУ і Національної гвардії України, які беруть участь в ООС. Мобільні бригади зможуть проводити вакцинацію майже 100 осіб на день.
На другому етапі будуть вакцинувати персонал інших закладів охорони здоров’я, працівників соціальної сфери, осіб від 80 років. На третьому — щеплення зможуть отримати особи віком 65-79 років, працівники сфери освіти, а також працівники критично важливих структур національної безпеки (ДСНС, СБУ, ЗСУ, МВС).
На четвертому етапі вакцинуватимуть осіб віком 60-64 роки та осіб віком 18-59 років, що входять до групи ризику по захворюванню на COVID-19, а також інші особи з груп ризику, громадяни, які проживають на тимчасово окупованих територіях, громадяни, які перебувають у місцях обмеження волі, працівники місць обмеження волі та слідчих ізоляторів.
І вже на п’ятому етапі вакцинуватимуть усі інші категорії населення.
Наразі розглядається можливість поставки в Україну декількох видів вакцин, зокрема, Pfizer, AstraZeneca. В жодному разі не розглядається питання закупівлі вакцини російського виробництва.
Важливо, що вакцинація буде виключно добровільною. Протипокази до щеплення зазначаються в інструкції виробника. До прикладу, активну імунізацію проти COVID-19 вже проводить Ізраїль (щеплено більше половини населення), США (30 відсотків).
Питання щодо обов’язкової вимоги наявності щеплення від COVID-19 при перетині кордону вирішується в кожній з країн окремо, але така практика впроваджена, наприклад, у Грузії.
Зокрема, в Хмельницькій області на першому етапі мають вакцинуватися 11198 осіб, з яких дали згоду на проведення щеплення 4926 чоловік. На другому етапі можуть бути щеплені 67435 осіб, вже дали згоду 16119 осіб. Усі розрахунки щодо необхідної кількості вакцин для області направлені до МОЗ.