І несподіванок, і надзвичайно важливих, відповідальних моментів у практиці хірурга Михайла Гриба було достатньо. Якось йому довелося тримати у своїх руках живе, але травмоване серце хворого, якому, на щастя, вдалося повернути життя. Він успішно прооперував 104-річну жінку із защемленою грижею. У Дунаєвецькій центральній районній лікарні з 1975 року він тривалий час був куратором з надання медичної допомоги наймолодшим пацієнтам – оперував немовлят із пологового будинку і старших дітей. Пригадує, як оперував хлопчика з тяжкою травмою підшлункової залози, і йому вдалося зберегти важливий орган… Цей перелік можна продовжувати, адже на рахунку досвідченого хірурга більш як 10 тисяч вдалих операцій, серед них були надзвичайно складні та унікальні.

У 2000 році лікар вищої кваліфікаційної категорії М. М. Гриб став головним хірургом Дунаєвецького району, завідувачем хірургічним відділенням лікарні.
Досвідченого лікаря хвилює недостатня кадрова забезпеченість медичної сфери і рівень оплати персоналу, низька платоспроможність населення – адже частину медикаментів люди змушені купувати за свій рахунок. А значна частина населення взагалі не має можливості звертатися для отримання платних медичних послуг.
Тому на реформування медицини у Михайла Гриба свій погляд. Варто згадати, що медицина у цій родині – справа їхнього життя. Михайло Федорович Гриб, який був учасником Другої світової війни, під ворожими кулями і снарядами, під авіаційними бомбардуваннями пройшов бойовий шлях до Берліна. Після демобілізації вступив до Чернівецького медичного інституту. Закінчивши навчання, працював у сільській глибинці, потім став головним лікарем Кельменецького району на Буковині. Нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора, іншими відзнаками. І завжди поряд з ним була його вірна дружина, медсестра Надія Степанівна. Вони багато зробили для оздоровлення хворих, вміло виховали сина і доньку.
На безумовну радість батьків, діти продовжили їх професійну справу. Михайло став хірургом, а його молодша сестра Галина акушер-гінекологом Кельменецької районної лікарні.
Михайло Михайлович бере активну участь у громадсько-політичній діяльності місцевої громади. Обирався депутатом районної ради, очолював у ній комісію з питань охорони здоров’я.
Дружина Михайла Михайловича, Валентина Аксентіївна, обіймає посаду районного психіатра, користується заслуженою повагою серед колег та пацієнтів.
Подружжя Михайла і Валентини Грибів є прикладом сімейної мудрості. Донька Тетяна і син Олександр складають тепер третє покоління у династії їхньої родини. Вони закінчили медичні заклади, захистили кандидатські дисертації і працюють у столичних лікувальних закладах.
Нещодавно Михайлу Михайловичу Грибу виповнилося 70 років. Він і тепер служить улюбленій справі, робить все, щоб врятувати життя пацієнтів.
Указом Президента України Михайло Гриб удостоєний почесного звання “Заслужений лікар України”. Він відзначений Почесною грамотою Міністерства охорони здоров’я, високими відзнаками обласних і районних організацій. І він надзвичайно дорожить щирими подяками простих людей, яким допоміг здолати хвороби.
Колеги, рідні і друзі, вдячні пацієнти щиро вітають та від усієї душі бажають міцного здоров’я, нових визначних досягнень у праці. З роси і води Вам, наш дорогий Михайле Михайловичу!