Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 840

Коли виникають серйозні  проблеми зі здоров'ям, то намагаємося потрапити до компетентних, відповідальних та ще чуйних фахівців. Саме такий Євгеній Міщенко, завідуючий  відділенням  судинної хірургії Хмельницької обласної лікарні. За плечима у  Євгенія Миколайовича  багаторічний  досвід лікарської практики —  фельдшера, хірурга та судинного хірурга.

На жаль, кількість людей, які страждають від атеросклерозу судин кінцівок, щороку збільшується. Тож про причини захворювання, профілактику та лікування розпитали у лікаря-хірурга вищої категорії Євгенія Міщенка.
— При ураженні судин атеросклерозом страждає будь-який орган людини. Найчастіше хворобі сприяє порушення жирового обміну, — пояснює Євген Миколайович. — На стінках судин з'являються та наростають холестеринові бляшки — спочатку м'які, а потім тверді утворення. А це призводить до зменшення їхньої прохідності та навіть закупорки, тобто облітерації.
— Чим небезпечні такі судинні патології?
— Скажімо, атеросклероз головного мозку сприяє інсультам, а коронарних артерій — інфаркту міокарда. Є ще одна поширена локалізація ураження артерій — судини нижніх кінцівок. Це може призвести до порушення магістрального кровотоку в артеріальній системі кінцівок, а в подальшому до гангрени, що загрожує ампутацією кінцівки.
— Хто потрапляє у зону ризику?
— Хвороба розвивається не лише з віком, але уражає й сорокарічних, здебільшого чоловіків, які ведуть малорухливий спосіб життя, є любителями жирної та смаженої їжі. Не щадить затятих курців. Адже нікотин підвищує рівень холестерину, значно погіршує кровообіг судин. І це далеко не всі негативні наслідки куріння. Окрім нікотину, цигарковий дим містить майже тисячу отруйних речовин.
Сприяє розвитку облітеруючого атеросклерозу кінцівок ще й спадкова схильність, надмірна вага, високий тиск та деякі супутні захворювання, зокрема діабет.
— У соціальних мережах наполегливо радять чистити судини від бляшок народними методами. Чи можна покращити їхній стан, скажімо, часниково-лимонними настоянками або відваром вівса?
— Насамперед я б рекомендував дотримуватися здорового способу життя. Негайно позбутися згубних звичок, і, зокрема, тютюнопаління. Звернути увагу і на режим активності, тобто ходити якомога більше, щодня бодай годину, навіть у швидкому темпі. Зменшить кількість холестерину правильне харчування — обмеження вживання жирних продуктів — масла, м'яса, ковбасних виробів, цукру та солі. Дбати, щоб у раціоні були овочі та фрукти, різноманітні каші.
З профілактичною метою споживайте продукти рослинного походження, які містять клітковину, — вівсяні та пшеничні висівки, бобові, насіння льону, соняшника, горіхи. Безперечно, знижують холестерин лимон та часник. Однак не слід забувати, що розрекламоване так зване очищення судин не приносить лікувального ефекту. Оздоровити їх можна лише медикаментозно, дотримуючись рекомендацій лікаря.
— Які ознаки характерні для облітеруючого атеросклерозу кінцівок ніг?
— Атеросклероз судин може з'явитися у будь-якому місці нижніх кінцівок — стегна, гомілки, стопи. Пацієнти скаржаться на холод в ногах, відсутність чутливості, зникає волосяний покрив на гомілках. З'являються судоми, гострий біль у стопах, ногах, особливо при швидкій ходьбі. І часом дошкуляє так, що людині доводиться часто зупинятися, навіть через сто метрів. Виникає синдром переміжної кульгавості.
Цими відчутними проявами, які спричиняють біль ніг та стоп, не варто нехтувати, а звернутися за допомогою до лікаря.
Рання діагностика сприяє успішному лікуванню. Лише обстеживши, можна дізнатися про перебіг хвороби — виявити формування бляшки та неробочої судини. На ранніх стадіях можна відновити кровопостачання в кінцівках ніг з допомогою ефективних медичних препаратів, а у складних випадках — хірургічним втручанням. Задавнена хвороба небезпечна ускладненнями, зокрема, розвивається гангрена. Ампутація кінцівки стає порятунком життя пацієнта, який, на жаль, залишається інвалідом.
— У чому бачите найбільший успіх своєї роботи?
— Ми надаємо допомогу пацієнтам з травмами та захворюваннями судин кінцівок, черевної порожнини, лімфатичної системи, а також гнійним ускладненням цукрового діабету.
Протягом року лікуємо тисячу хворих, проводимо майже сімсот операцій. Колектив лікарів вищої та першої кваліфікаційної категорії успішно виконує обсяг складних операцій на аорті та магістральних судинах нижніх кінцівок.
Слід додати, що протезами та штучними судинами, вартість яких сягає 15-20 тисяч гривень, пацієнти забезпечуються безкоштовно, в повному обсязі завдяки програмі Міністерства охорони здоров'я.
У нас є усі можливості повернути повернути пацієнта до повноцінного життя. Для цього потрібно лише вчасно звернутися за професійною допомогою.
Отож, не зволікайте з візитом до лікаря, зокрема, до Євгенія Міщенка, або зателефонуйте йому за номером 067 749 16 41. До речі, Євгеній Миколайович щосереди проводить безкоштовний прийом хворих з 10 до 12 години. Прохання приходити до судинного хірурга з електронним направленням від сімейного лікаря. Адже що може бути важливіше, аніж власне здоров'я?