Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 546

15 лютого оголошено Міжнародним днем онкохворої дитини.
За повідомленнями Хмельницького обласного центру громадського здоров’я, у 2020 році у Хмельницькій області на диспансерному обліку з приводу злоякісних новоутворень перебували 244 дитини. Уперше онкопатологію минулого року виявили у 34 дітей.

Взагалі в Україні щорічно виявляють близько 1 тисячі нових онкохворих віком до 17 років. І саме рак стає причиною смерті для майже 30 відсотків дітей.
У боротьбі з раком надзвичайно важливою є рання та достовірна діагностика, яка дозволяє суттєво підвищити показники виживання у пацієнтів.
Дуже важливою тут є роль батьків, адже саме вони найпершими зможуть помітити будь-які тривожні симптоми. Більше того, не можна ігнорувати будь-які скарги на біль, вважаючи їх просто дитячими примхами. Отже, що повинно насторожити батьків? Основними факторами для тривоги можуть бути: тривала і безпричинна втрата ваги; часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням; набряки, постійні болі у кістках, суглобах, у ділянці спини або в ногах; ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів; поява синців на тілі, синців або висипки на шкірі; постійна нудота чи блювання без нудоти; постійна втома; періодичне чи постійне підвищення температури тіла видимих на те причин тощо.
Будьте пильними! І якщо раптом ви помітили у своєї доньки чи сина хоча б один із перерахованих симптомів, — негайно звертайтеся до педіатра. Кожен день є надзвичайно важливим для порятунку вашої дитини.