Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 591

Про відшкодування лікування ковіду вдома.

«Як немовлята до колискових, звикли українці до солодких обіцянок. Легше від них робиться на душі, відлягає від серця, віриться, що завтра- післязавтра хоч трішки розвидниться, теплішає, як від того кожуха, що в прадавньому українському прислів’ї обіцяв пан селянинові. Скільки красивих слів ми вже перечули, скільки популізму проковтнули, скільки разів так щиро вірили в покращення життя, все тугіше натомість затягуючи паски, забувши споконвічне: обіцяти ще не означає одружуватися. Серед дискусійного нині – бо незрозуміло, справдиться чи залишиться цяцянкою, – ситуація з приводу обіцяного повернення державою коштів, які пішли на лікування ковіду вдома. Та й не лише амбулаторне лікування лягло на й без того виснажені гаманці українців, багатьом доводилося викладати захмарні суми (особливо, якщо постковідні ускладнення були серйозними) за ліки й у стаціонарах.
Ледь оклигавшись від підступної болячки, дякуючи Богу, що залишилися живі, усі слухняно позбирали аптечні чеки, попідкріплювавши до них призначення сімейних лікарів. І ніяк все ж не збагнуть толком, які ще документи зібрати і в яку установу те все потрібно занести, аби отримати обіцяне: хтось ж бо витратив останні заощадження, комусь довелося продати худібку, а комусь й в борги влізти. Тим часом чи не всі інтернет-видання, радіючи такій новині, опублікували: «У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, що пацієнти можуть повернути кошти, які були витрачені на ліки проти коронавірусу. Компенсацію можуть отримати, в тому числі, й ті, хто проходив лікування вдома, під наглядом сімейного лікаря. …Якщо у вас є всі чеки, підтверджені призначеннями лікаря, то ви маєте право повернути гроші за лікування. Вам потрібно подати заяву, результат тесту, копію чеків у районне управління праці та соцзахисту…». Дехто рекомендував звертатися ще й до місцевих податкових служб, якщо ви офіційно працевлаштовані й регулярно сплачуєте податки, проте не є приватним підприємцем… Окрилені люди кинулися, грубо кажучи, штурмувати ці та інші місцеві державні установи. А там… ввічливо і уже втомлено відповідають, що, мовляв, поки не затверджено механізму відшкодування цих коштів і радять… чекати. А доки чекати? До четвергового дощу?».
Цей лист надіслала до редакції Галина Непом’ящик. Слід зауважити, що запитань щодо відшкодування коштів, витрачених на лікування коронавірусу, до редакції наді- йшло чимало. Тож, аби прояснити ситуацію, ми звернулися юристів системи безоплатної правової допомоги. Юристка Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Петрик, поспілкувавшись із представниками всіх дотичних державних інституцій, надала відповідь:
«Багатьох українців цікавить механізм повернення коштів за лікування ковіду вдома. Однак на законодавчому рівні питання про компенсацію вартості лікування, на жаль, ще не вирішено. Попередньо відомо, що пацієнти, які лікувалися вдома під наглядом сімейного лікаря, зможуть отримати компенсацію. Повернути кошти за ліки можна лише в тому випадку, якщо їх виписав лікар, при наявності відповідних чеків та результату тесту на коронавірус. Наразі чиновники радять зберігати всі чеки, що засвідчують придбання ліків, щоб після затвердження механізму звернутися із заявою про повернення коштів».