Кількість хворих в лютому із загостренням на SARS-CoV-2 значно зросла

Про це на засіданні комісії ТЕБ та НС із запобігання поширенню на території Хмельницької області гострої респіраторної хвороби COVID-19 заявив в.о. директора ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Микола Габрикевич.

– В лютому  місяці поточного року значно зросла кількість хворих, які потребують госпіталізації, перебіг захворювання у пацієнтів став більш важчим. Серед них людей віком від 30 до 69 років – 75%, дітей – 3,7%. Захворюваність на COVID-19 серед медичних працівників – 3775 осіб, це третє місце в антирейтингу по Україні, після Черкаської та Київської областей. – зазначив Микола Габрикевич.

Крім того доповідач наголосив, що левова частина хворих на коронавірусну хворобу виявляється з діагностування на ГРВІ та тільки з підозрою на COVID-19, ця цифра серед усіх захворілих складає 72,1%. Спостерігається тенденція до збільшення хворих, виявлених із діагнозу «пневмонія», та виявлених із числа контактних осіб. За березень 1615 випадків зареєстровано в Хмельницькому, 399 – в  Шепетівці, 319 – в Кам’янці-Подільському, 230 – у Волочиському районі. Зростають показники в Деражнянському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Чемеровецькому, Ярмолинецькому районах, та у містах Славута і Нетішин.

За словами доповідача, ситуація в області не краща й по захворюваності на грип та ГРВІ. За останній тиждень захворіло 7414 осіб – інтенсивний показник 592,4 на 100 тисяч населення при пороговому рівні 661,0, поки це на 10,4% нижче порогового рівня. Висока захворюваність відмічається серед дітей від 5 до 14 років – 1558, та 2828 осіб – від 30 до 64 років.

Тому керівникам закладів освіти, керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано в залежності від рівня захворюваності в місцевих закладах освіти приймати рішення щодо призупинення їх роботи і перехід на дистанційне навчання або запровадити дострокові канікули. Це дасть можливість перервати ланцюжок епідемічного процесу не тільки по захворюваності на грип та ГРВІ, а також і на COVID- 19.

Станом на 16.03.2021 року, згідно індикаторів визначення рівнів епідемічної небезпеки, область має наступні показники: процент від епідпорогу ГРВІ складає 89,6% (немає перевищувати 100%); коефіцієнт виявлення випадків інфікування складає 14,3% (має бути менше 20%); охоплення тестуванням – 1607 (має бути не менше 300 на 100 тис. населення); рівень госпіталізації протягом останніх 7 днів на 100 тис. населення склав 75,7% (має бути не більше 60%) саме за цим показником область потрапила до “помаранчевої” зони; динаміка рівня госпіталізації становить 10,9% (має бути не менше 50%); завантаженість ліжок, які забезпечені медичним киснем – 48% (немає перевищувати більше 65%).

Якщо порівнювати вказані індикатори на протязі останніх 3-х днів, необхідно відмітити, що рівень госпіталізації, динаміка рівня госпіталізації та завантаженість ліжок з киснем щоденно збільшується від 2% до 3,0%. Тому є всі підстави посилити карантинні, обмежувальні та протиепідемічні заходи в регіонах, а саме:

  • Головам районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування запровадити посилені заходи контролю за дотриманням встановлених обмежувальних заходів, проконтролювати готовність закладів охорони здоров’я до прийому хворих на COVID-19, виявлення та реєстрацію осіб з підозрою на COVID – 19 відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я. Також на період дії карантину з метою обмеження скупчення осіб в транспорті та на шляхах прямування на роботу (з роботи) застосувати (за можливості) гнучкий режим робочого часу та скорегувати маршрути руху громадського транспорту, а при можливості в часи пікового навантаження, додати транспорт для зменшення скупчення людей на зупинках;
  • ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства і здійснення протиепідемічних заходів закладами освіти, закладами громадського харчування, ринками, закладами фізичної культури і спорту та закладами що надають послуги з розміщення людей, об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими групами товарів тощо;
  • Національній поліції за участю органів місцевого самоврядування забезпечити контроль виконання протиепідемічних вимог в громадських місцях та у громадському транспорті.