Статистика викликає тривогу: завантаженість ліжко-місць медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19, у Хмельницькій області становить 94 відсотки. Зростає кількість лабораторно підтверджених випадків захворювань на коронавірус. З початку пандемії (станом на 31 березня) — 63780. Летальних випадків — 1156.

Безумовне дотримання правил карантину та вакцинація — такі найважливіші шляхи подолання епідемії, вважають фахівці. Однак, зізнаймося чесно, карантинні правила ми виконуємо, може, відсотків на 70 (чи ще менше?). Нас навіть біда не вчить.
А що ж з вакцинацією? Її темпами незадоволений міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Він стверджує, що ми відстаємо в 1,8 раза від наміченого графіка. Причиною цього він назвав незадовільну організацію кампанії на місцях.
Щеплення проти COVID-19 в Україні зроблено понад 230 тисячам громадян. У Хмельницькій області вакциновано понад 6 тисяч людей.
Разом з тим, за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, наша держава уже в травні буде готова вакцинувати до чотирьох мільйонів громадян щомісяця. Однак це можливо тільки за умови, що ми будемо своєчасно отримувати необхідні обсяги вакцини.
Для щеплення нині використовується індійська вакцина Covishield/AstraZeneka. У процедуру вакцинації внесено певні зміни: збільшено інтервал між введенням першої та другої дози вакцини до 12 тижнів. Такі рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики схвалило Міністерство охорони здоров’я України. Аналіз даних клінічних досліджень ефективності вакцини засвідчив, що після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше, її ефективність зростала до 81,3 відсотка. Збільшення інтервалу не суперечить інструкції виробника, яка передбачає його якраз у рамках 4-12 тижнів.
Як відомо, Індія наразі призупинила постачання вакцини до нашої країни, пояснивши це необхідністю задовольнити спочатку свої внутрішні потреби у щепленнях. Тиждень тому до України завезли першу партію китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech Ltd. Нині вона проходить лабораторний контроль.