25 березня 2020 року комунальне підприємство «Хмельницька інфекційна лікарня» прийняло першого хворого на коронавірус. «За цей час вилікували 2600 інфікованих, – констатує директорка закладу Оксана Піддубна, якій з колективом вже другий рік доводиться бути на передовій боротьби з клятою недугою, зібравши в кулак усю силу волі, незважаючи на втому, виснаження, все нові виклики пандемії. – На жаль, 180 хворих не вдалося врятувати – пізно звернулися до лікувального закладу, було багато супутніх захворювань».

Непросто було організувати колектив, адже працівники, побоюючись інфекції, розраховувались. Потрібно було забезпечити його усім необхідним. «Щиро дякую керівництву міста та області, небайдужим громадянам, котрі перераховували особисті заощадження на боротьбу з підступною хворобою. Навіть надходили посилки з масками, рукавичками, – пригадує моя співрозмовниця. – Колеги, з якими починала працювати – Вікторія та Володимир Лєньги, Інна Гвоздовська, Валентин Бобровський, Лариса Ярош, Валентина Кузьміна, Оксана Ганчева, медичний директор Нінель Марцонь, решта лікарів – не рахувались із особистим часом, багато годин змушені були перебувати в зоні ризику, не знімаючи захисних костюмів. За кожною врятованою людиною – тижні та місяці боротьби. Я щиро вдячна всьому колективу за невтомність. Горджуся, що до нас прийшли шість молодих спеціалістів. Не злякались ці лікарі небезпеки, самовіддано і сумлінно рятують хворих».
Оксана Вікторівна, хвилюючись, розповідає про 66 дітей, яких вилікували від ковіду. Потрапили на лікарняне ліжко 211 медиків Хмельниччини, серед них 48 колег з інфекційної, які нині в строю, уже продовжують лікувати хворих.
«Щоб досягти таких показників, потрібні були значні кошти, – розповідає Оксана Вікторівна, – тепер, за умов пандемії, ми одержуємо їх і з міського, і з обласного бюджетів, практично маємо все необхідне для боротьби з коронавірусом. Довелось перепрофілювати всі відділення».
Хмельницька інфекційна лікарня стала першим опорним закладом з надання медичної допомоги хворим на ковід-19. Сприяє Оксані Вікторівні в організації медичної допомоги, в умовах надзвичайної ситуації, окрім високопробної професійності лікаря і мудрості керівника, досвід, набутий за океаном, стажування у США в 2011-му. Нині лікарня переповнена, третя хвиля епідемії не жаліє навіть маленьких пацієнтів, недуга вражає і молодь. 100 відсотків пацієнтів централізовано одержують кисневу підтримку. Завдяки чітким діям, злагодженості колективу летальні випадки не перевищують все- український показник.
32 роки керівник бореться з інфекційними захворюваннями. У трудовій книжці пані Оксани лише один запис, а прийшла вона в колектив у 1988 році, інтерном. Після закінчення Вінницького медінституту повернулася до рідного міста. У менінгітному відділенні пройшло становлення лікаря-інфекціоніста, працювала і начмедом. Через одинадцять років їй, тридцятирічній, довірили керувати лікарнею. Мудрий керівник зуміла поліпшити матеріально-технічну базу лікувального закладу, який повністю реорганізовано. У реанімації нове сучасне обладнання, 13 апаратів штучної вентиляції легень. Осучаснено клініко-діагностичну лабораторію, придбано новий рентгенапарат, УЗД обладнання. За ініціативи Оксани Вікторівни побудували нову стерилізаційну, пральню. В минулому році закупили медичне та кисневе обладнання майже на 5 мільйонів. На часі ремонт корпусів. Заслуга директорки у залученні чотирьох мільйонів гривень від благодійників. На міжнародному рівні проводяться у закладі Всеукраїнські науково-практичні конференції. Гарні напрацювання в боротьбі з вірусним гепатитом…
Понад 20 років Оксана Піддубна очолює інфекційну службу Хмельницької області, є членом Асоціації інфекціоністів України. Активно займається науковою роботою, депутатською діяльністю.
За нелегкий труд ця мудра невтомна жінка двічі нагороджена Грамотою Кабінету Міністрів України, медаллю святого Агапіта Печерського "За внесок у боротьбу з інфекційними хворобами", почесними грамотами Міністерства охорони здоров'я України, Асоціації інфекціоністів України, має чимало відзнак на рівні області та міста.
Любов до медицини доньці прищепив батько, який понад сорок років працював головним лікарем Хмельницької обласної санепідемстанції. Старший брат Олександр з дружиною Людмилою теж були лікарями, проте, на превеликий жаль, загинули в автокатастрофі. Лікарську династію гідно продовжує єдина донечка Оксани Вікторівни Катруся – інфекціоніст, кандидат медичних наук, працює на кафедрі інфекційних хвороб Він- ницького медуніверситету. А зять Віктор – асистент кафедри хірургії, півтора року він на передовій, в АТО, рятував поранених.
…Як хочеться бабусі Оксані, щоб її наймиліші внучата Михайлик і Анечка теж стали лікарями.
…Завершувалася наша розмова на оптимістичній ноті, бо директорка КП "Хмельницька інфекційна лікарня" вірить: страшний вірус обов'язково подолають. Дай Боже!