У Хмельницькій області за попередні 20 років захворювність на рак зросла на 16 відсотків. У середньому за рік реєструється майже 5 тисяч нових випадків злоякісних новоутворень. На диспансерному обліку в Хмельницькому обласному протипухлинному центрі перебуває більше ніж 33 тисячі пацієнтів, у яких діагностовано рак.
 І, попри діагноз, кожний хворий прагне вилікуватися, прагне максимально продовжити тривалість свого життя. А для успішного лікування потрібно вчасно діагностувати небезпечну хворобу — ось що найголовніше. Наша медицина має нині для точної діагностики всі засоби. І може успішно лікувати онкозахворювання, якщо не згаяти час. Як навчити пацієнта не пропустити ранні симптоми, як навчитися кожному з нас пильно стежити за станом свого здоров’я? Про це нині ведемо мову із завідувачем відділення новоутворень грудної залози, шкіри, м’яких тканин і кісток КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр» Ігорем ДРОБНЕРОМ.

— Ігоре Гаррійовичу, якими можуть бути ранні прояви онкологічного захворювання? От ще, здається, усе нормально, але перші «дзвіночки», можливо, уже лунають. Як їх не пропустити?
 — Коли хвороба тільки зароджується, людина може відчувати загальну кволість. Може погіршуватися апетит, безпідставно втрачатися вага. Можуть з’явитися невеличкі ущільнення (до прикладу, у грудних залозах), незрозумілий біль у якійсь частині тіла, нудота, іноді  блювота тощо. Тому, коли з’являються подібні, ще зовсім незначні, симптоми, треба насторожитися й обов’язково звернутися до лікаря.

 — Як правило, до лікаря іти страшно...
— Зрозумійте, страх — не найкращий помічник. Найкращий помічник — це лікар. І йти треба саме до фахівця. Допомога потрібна висококваліфікована. І, якщо лікування починати вчасно, довіряючи лікарю, тоді можна сподіватися на успішний результат. У жодному випадку не можна гаяти час! Приміром, якщо рак молочної залози у жінок виявляють на першій стадії, то він виліковний у 95 відсотків випадків. А коли хвороба вже занедбана, тоді допомогти складніше. Важливо усвідомити, рак — не вирок, як прийнято вважати. Рак — це лише діагноз. Життя не закінчується, ми зазвичай допомагаємо людям. Багато хворих виліковується і живе ще довго й щасливо. І помирає у похилому віці зовсім з інших причин.
— Ми повинні відповідально ставитися до свого здоров‘я і дбати про себе. А які обстеження необхідно проходити? От, приміром, жінкам?
— Кожна жінка повинна щороку обстежувати молочні залози та проходити огляд мамолога. Після 25 років жінки повинні раз на рік проходити обстеження у мамолога, робити ультразвукове дослідження грудних залоз та мамографію. На базі нашого протипухлинного центру працює обласний мамологічний центр, де щодня є амбулаторний прийом кваліфікованого лікаря мамолога. І є можливість відразу здійснити те ж мамографічне обстеження, УЗД грудних залоз на сучасному обладнанні висококваліфікованими фахівцями.
Також жінки можуть самостійно обстежувати свої молочні залози. Є певна методика, з нею може ознайомити, до прикладу, сімейний лікар або онколог за місцем проживання. Є багато різних буклетів, пам’яток про те, як саме проводити самообстеження. Хочу зауважити, що кожна жінка повинна себе любити і постійно дбати про своє здоров’я. І не бійтеся самообстежуватися.
Просто зрозумійте, що ви це робите не для того, щоб знайти хворобу, а для того, щоб упевнитися, що ви здорові.
— Якщо ж, все таки, людина потрапляє на лікування до вашого відділення, вона може розраховувати на абсолютно сучасні й ефективні методи лікування?
— Звичайно. У нашому центрі ми можемо надавати сучасну й кваліфіковану допомогу на найвищому рівні. Зокрема, з лікування грудної залози володіємо усіма світовими методиками. Тож, вважаю, не варто їхати в інші міста України чи за кордон. Саме в цьому вбачаю оптимізм, адже є змога лікуватися у своїй області. А вдома, як відомо, і стіни допомагають.
— Чи забезпечений центр сучасним медичним обладнанням, Ігоре Гаррійовичу?
— Нещодавно, до речі, закінчено генеральний ремонт операційного блоку, де встановлено новітнє обладнання. Отримали сучасні дихальні апарати, обладнання для лапароскопічної хірургії, діатермокоагулятори тощо.
Це однозначно покращує якість лікування наших пацієнтів. У таких умовах значно комфортніше працювати і лікарям.
Окрім того, набагато кращими стали умови і для хворих, щоб вони почувалися гідно під час лікування, у такий непростий для них період.
— Хворі мусять перебувати у лікарні тривалий період?
— Треба зазначити, що термін перебування пацієнтів у лікувальному закладі дещо зменшується. І методи лікування стають, я б сказав, більш дружніми до пацієнтів. Швидкими темпами розвивається онкопластична хірургія — ми давно виконуємо пластичні та реконструктивні операції. Під час операцій на грудних залозах у жінок, як правило, намагаємося максимально зберігати орган. Навіть, якщо видалення радикальне, тобто залоза видаляється повністю, ми можемо її реконструювати, тобто відновити. Це дуже важливо для жінки, для її фізичного і психічного здоров’я.
— Відомо, що лікування онкологічних хвороб надто дороговартісне. І хворим доводиться буквально по копійках збирати кошти на ліки. Яку ситуацію маємо нині? Чи забезпечує держава онкохворих медикаментами?
— Держава безкоштовно забезпечує пацієнтів практично всіма ліками. Так, у протипухлинному центрі є препарати для проведення першої та другої ліній хіміотерапії, препарати супроводу. Також є таргетні препарати для лікування певного виду злоякісних пухлин грудної залози, препарати для проведення гормонотерапії. Тож нині дороговартісні ліки пацієнтам не треба купувати за власні кошти.
— Не можу не поставити Вам ще одне запитання, Ігоре Гаррійовичу. Ваш батько (світла йому пам’ять), Гаррій Йосипович, відомий на Хмельниччині і далеко за її межами онкохірург, ще донедавна працював у цьому ж відділенні. Чи мав вплив на Ваше формування, як лікаря-онколога, приклад його життя?
— Так, звичайно, мав. Він для мене був (і є) зразком ставлення до праці, до пацієнтів, до людей взагалі. Зразком відповідальності та вміння віддавати себе сповна своїй роботі.
— Що порадите робити мешканцям нашої області для запобігання розвитку онкозахворювань?
— Почніть із здорового способу життя. Покиньте шкідливі звички: не паліть, не вживайте у великій кількості алкоголь, уникайте шкідливої їжі.
І завжди пам’ятайте, що не можна гаяти часу. Якщо у вас виникають хоч найменші сумніви щодо стану свого здоров’я, не відкладайте візит до лікаря на завтра, післязавтра, через тиждень... Ідіть прямо сьогодні. Вчасне відвідування лікаря важливе, насамперед, для пацієнта, бо це його здоров’я і його життя. Адже, ще раз наголошу, дуже важливо не згаяти час і виявити онкозахворювання якомога раніше — щоб не допустити тих змін в організмі, коли зворотні процеси уже неможливі.
— Дякую за розмову, Ігоре Гаррійовичу.