Через сплеск захворюваності на коронавірусну інфекцію Хмельниччина опинилася в червоній зоні, що передбачає досить значний перелік обмежень. Та чи відчули ми суттєві зміни у зв’язку з червоним сигналом загрози? Ні. Здається, життя йде своїм звичайним шляхом.

За день до оголошення червоної зони розговорилася з продавчинею одного з хмельницьких ринків. На запитання, чи працюватимуть відзавтра, відповіла: «Будемо виходити на роботу, бо в будь-якому випадку треба заплатити орендну плату. Але попередили, що, коли буде перевірка, то штраф — з власної кишені». Свої хитрощі є у власників кафе, особливо, на периферії — за начебто зачиненими дверима збираються чималі компанії. Прогляньте кожен пункт заборони в червоній зоні і переконаєтеся, що насправді діють лише кілька з них.
З одного боку, наші ментальні риси не дають загостритися відчуттям безпеки, аж поки «не зашкварчить». З іншого — народ добре розуміє, що ніхто, окрім себе самого, не допоможе. Навіть у період страшної біди, хоч це парадоксально, ціни в Україні підіймаються вгору.

З одного боку, наші ментальні риси не дають загостритися відчуттям безпеки, аж поки «не зашкварчить». З іншого – народ добре розуміє, що ніхто, окрім себе самого, не допоможе. Навіть у період страшної біди, хоч це парадоксально, ціни в Україні підіймаються вгору. На тлі зростаючого безробіття, «нульових» заробітків, або урізаних зарплат, держава не допомагає вирватися з цієї трясовини. Навіть з широко розрекламованих восьми тисяч гривень для підприємців, бізнес яких постраждав під час пандемії, стільки «нюансів», що отримати кошти змогла дуже обмежена кількість.
Але зараз про іншу, гучно заявлену справу – вакцинацію. Як запевняють фахівці, лише вакцинація врятує нас від коронавірусного нашестя, коли виробиться загальний імунітет до цієї хвороби.
Світ активно вакцинується. Розвинуті країни мають право вибирати вакцину, віддаючи перевагу тому чи іншому виробникові. Для українців це недосяжно. Маємо прийняти те, що пропонують нам державні мужі. Але й завезеної в Україну вакцини недостатньо, щоб проводити широкомасштабну вакцинацію. В сусідній Польщі, до прикладу, ще в грудні минулого року вакцинували медичних працівників. З січня – педагогів, водіїв міського транспорту. Щеплення отримали особи, старші 70 років, потім старші 65. Зараз триває запис на вакцинацію населення від 40 років.
У грудні минулого року наш уряд визначив чотири етапи вакцинації українців за категорією найбільш вразливих професій та за віковою ознакою. У пріоритет поставили медиків і громадян із групи ризику. А з першого березня до цього переліку додалися ще й публічні особи. Колишня міністерка Зоряна Скалецька, запевняє, що «публічні», яких в Україні провакциновано понад 15 тисяч осіб, посувають на задній план медиків, літніх і хронічно хворих людей. Так це чи ні, але допоки у нас заявили лише про першочергову вакцинацію для осіб, яким виповнилося 80 і більше років. Чи реально людям такого поважного віку, особливо тим, які проживають у віддалених селах, скористатися цією можливістю?
До прикладу, на Волочищині і старости сіл, і фельдшери складають списки таких осіб. Створена бригада, яка виїжджає на місце і проводить щеплення.
– У день вакцинуємо 60-90 осіб, – розповідає Анатолій Коломієць, керівник Волочиського центру ПМСД. – Налагоджене підвезення людей до амбулаторії, де й проводимо щеплення. Використали 900 доз вакцини «AstraZeneca» індійського виробництва, потім замовили ще 200 доз. Тому проблем з вакцинацією немає.
Проблема криється в розтиражованій антирекламі цієї вакцини, вважає Олег Ватажук, керівник Красилівського центру первинної медико-санітарної допомоги.
– Красилівський центр ПМСД обслуговує чотири територіальні громади, це 50 тисяч населення. Декларації із сімейними лікарями уклали 45 тисяч осіб, а виявили бажання вакцинуватися 500 чоловік. На сьогодні ми провели щеплення 400 з них. На превеликий жаль, багато розповсюджується інформації про шкідливість вакцини, хоч у жодного з наших провакцинованих їх не спостерігали. Було незначне підвищення температури, слабкість і біль у м’язах, які минали за день-два. Такі симптоми спостерігаються і при щепленнях від інших хвороб. Смерть від коронавірусу, від нестачі кисню не зрівняється з цим легеньким нездужанням. До речі, в багатьох випадках воно взагалі не проявляється. Зараз у нас стаціонарно лікуються 115 хворих на коронавірус, амбулаторно – 464, виявлено за попередній день 29 нових хворих. Впродовж двох днів померло шість осіб від коронавірусу, – додає Олег Михайлович. – У нас є можливість вакцинувати людей за віком вже від 65 років. Створені одна виїзна та дві стаціонарні бригади. Альтернативи вакцинації від коронавірусу немає, – підсумовує керівник.
А ось на Віньковеччині отримали 300 доз вакцини, яку використали повністю. Вони були передбачені для І та ІІ етапу вакцинації, тобто для медпрацівників ковідних відділень, первинної ланки, інших. За словами керівника Віньковецького центру ПМСД Лариси Заблотовської, їхні спеціалісти проходять онлайн-навчання із застосування нової вакцини «CoronaVac». Обіцяють, що невдовзі вона надійде на місця. Завдяки тому, що вакцина однокомпонентна (розрахована на одну дозу), медики сподіваються, що вакцинація набере швидшого темпу. Допоки ж значна кількість населення все ще остерігається щеплення.
Під час третього етапу вакцинації планують щеплювати людей від 80 років на Ярмолинеччині. Наразі з отриманих 300 доз індійської вакцини «CoviShield», використано трохи більше 220. Керівник центру ПМСД Надія Крива каже, що під час надходження однодозної вакцини зможуть більше вакцинувати маломобільних осіб, тобто тих, яким важко рухатися. Допоки ж з одним флаконом наявної вакцини треба щепити десять чоловік. Тому вакцинація планується попередньо, аби не було залишків.
Надія Крива констатує, що довіра населення до індійської вакцини невисока. Проте кожен організм індивідуальний, тому, прийнявши рішення про щеплення, або ж сумніваючись, обов’язково треба проконсультуватися з сімейним лікарем.
Без сумніву, повільна вакцинація, як і стрімке поширення коронавірусу, мають свої причини, що «утверджуються» на ґрунті чималої кількості нерозв’язаних державою проблем.