Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 773

Паліативна допомога тепер доступна всім дітям Хмельницької області.

Подружжя Сніжани та Ростислава (імена змінені з етичних міркувань) довго чекали на народження дитини — понад десять років, за які було кілька важких і невдалих спроб завагітніти. Жінці таки вдалося вимолити синочка, та, як страшний грім серед ясного неба, прозвучав діагноз — дитячий церебральний параліч.
…Минуло п’ять років, періодично Даніеля підліковували в різних медичних закладах, і донині займаються батьки його реабілітацією вдома самі. Проте наскільки важко доводиться їм, можна лише уявити. А скільки загалом сімей із важкохворими дітьми не тільки на Хмельниччині, а й загалом в Україні потребують підтримки...
У багатьох країнах світу такими сім’ями опікуються медичні служби, що надають паліативну допомогу. В Україні цей вид медичної допомоги останніми роками лише починає впроваджуватися, до прикладу, Хмельниччина підключилася в 2020-му.
Що ж таке паліативна допомога, яку часто, до прикладу, ототожнюють з хоспісною? Паліативна допомога — це підтримка важкохворої дитини та її батьків чи опікунів, яка включає соціальний, психологічний, духовний, і, звісно, медичний напрями. В Україні часто плутають паліативний вид допомоги з хоспісним, завдання якого — підтримка невиліковно хворої дитини наприкінці життя. Проте сьогодні по всьому світу паліативна допомога не асоціюється з тезою «полегшити біль наприкінці життя», бо це максимальна підтримка хворого та його сім’ї, «щоб жити довго без болю і страждань».
Найчастіше паліативної підтримки потребують діти з такими діагнозами: онкохворі, з вродженими вадами розвитку, розумовою відсталістю, цукровим діабетом, ДЦП, запальними хворобами центральної нервової системи, з хронічними гепатитами, серцево-судинними захворюваннями та хворі на туберкульоз.
Відрадно, що ініціативу надання паліативної допомоги важкохворим дітям виявила Хмельницька обласна дитяча лікарня, а цьогоріч у квітні медзаклад підписав пакети паліативної допомоги та вже створив стаціонарні та мобільні бригади.
Як наголосила директор КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» Лілія Брухнова: «Головними завданнями паліативної допомоги, які ми перед собою ставимо, — це покращення якості життя дітей, які мають важкі недуги. Тому сьогодні потрібно говорити таким людям, що є медичні заклади та спеціалісти, які можуть їм допомагати. У нас є фахівці, які, пройшовши відповідну підготовку, готові виїжджати в складі мобільної бригади за місцем проживання пацієнта та надавати йому паліативну допомогу або ж забезпечувати її в стаціонарному лікуванні. Це цілий комплекс заходів. Тому батьки чи опікуни дітей можуть розраховувати на допомогу спеціалістів, які підтримають, проконсультують і не залишать їх наодинці з проблемою».
Важливий аспект, на який потрібно звернути увагу, — це те, що держава (відповідно до законодавства) гарантує надання такої допомоги на безоплатній основі.
Сьогодні КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня» має сучасну матеріально-технічну базу для надання паліативної допомоги. Єдина проблема полягає у тому, що не всім жителям Хмельницької області відомо про цю послугу. Тож аби отримати паліативну підтримку, необхідно звернутись до лікаря, який надає первинну медичну допомогу (сімейний), з яким підписана декларація, за електронним направленням, і тоді — безпосередньо в КНП «Хмельницька обласна дитяча лікарня».
Як наголосила Лілія Брухнова: «Зі свого боку, ми — медики — гарантуємо чуйність, порядність та професіоналізм, а зі сторони маленьких пацієнтів та їхніх батьків чекаємо на відкритість і готовність прийняти нашу допомогу. Головне — пам’ятати, що кожне звернення буде обов’язково почуте».