Надрукувати
Категорія: Здоров'я
Перегляди: 793

І це дійсно справжня гордість нашого краю, адже в цьому медичному закладі, який відповідає високим європейським стандартам, жителі Хмельниччини зможуть отримати не лише кардіологічну і кардіохірургічну допомогу високопрофесійних фахівців, а й проходитимуть необхідні обстеження й лікування на сучасному дороговартісному обладнанні.

Відкриття комунального некомерційного підприємства «Хмельницький серцево-судинний центр» Хмельницької обласної ради чекали з нетерпінням три роки і медики, і пацієнти поки йшла повномасштабна реконструкція його будівель. І ось 22 квітня двері надсучасного реперфузійного центру урочисто відчинилися. На захід завітали шановані гості — Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, голова Хмельницької обласної державної адміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк та її заступники, очільник міста Хмельницького Олександр Симчишин, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова НАМН України Василь Лазоришинець, а також медичні працівники.
Нове дихання Хмельницький серцево-судинний центр отримав завдяки потужному співфінансуванню з обласного бюджету (більше 30 мільйонів гривень) та з державної казни (понад 36 мільйонів). Однак медичний заклад потребує ще додаткового фінансування, до прикладу, для першого пускового комплексу необхідно 36 мільйонів гривень. І це далеко не всі потреби.
Після невеликої екскурсії, яку провели медичні працівники на шістьох поверхах Центру, побачене вразило неабияк — від сучасних розсувних дверей і до палат для пацієнтів із зручними якісними меблями, душовими кабінами тощо. Неабияк здивували вмонтовані ваги в ліжка для пацієнтів, біля кожного з яких розташовується необхідне медичне обладнання — монітори, кисневі маски, дефібрилятори, шприцеві насоси тощо. А що вже казати про лікувально-медичне оснащення — такого рівня Хмельниччина ще не бачила: операційні, оглядові кімнати мають європейського зразка дороговартісне обладнання. До прикладу, в медичному закладі є апарат УЗД (таких в Україні лише 4), який має 4 D реконструкцію — його вартість становить майже п’ять мільйонів гривень, а також мобільний портативний рентгенологічний апарат, на якому можна проводити діагностику безпосередньо в палаті.
Звичайно ж, від обстановки довкола й процес одужання проходитиме легше й швидше, адже в такому медичному закладі навіть стіни сприятимуть оздоровленню, бо в них пацієнтам буде на сто відсотків комфортно й затишно. Всі приміщення центру просторі, світлі, ідеально чисті.
Як розповів директор КНП «Хмельницький серцево-судин-
ний центр»
Андрій Кланца: «Медичний заклад розрахований на надання невідкладної та планової допомоги кардіологічного профілю, це — пацієнти
з гострими станами — інфарктами, передіфарктними станами, складними порушеннями серцевого ритму. Тут надаватиметься діагностична допомога всім пацієнтам, які мають скарги з боку серцево-судинної системи: від підвищення тиску до складних клапанних вад серця або інших вроджених аномалій».
Крім того, Андрій Іванович зазначив, що в медичному закладі планують приймати до двох тисяч хворих з гострими станами кардіо-
логії на рік. І найголовніше, що вся ургентна допомога надаватиметься безкоштовно.
«Будемо сподіватися, що запуском цього медичного закладу зможемо подвоїти обсяг медичної допомоги, яку ми надаємо жителям Хмельницької області», — сказав очільник реперфузійного центру.
Важливо наголосити, що медичний заклад вже отримав ліцензію і потрапив у пілотний проект із трансплантації серця. Є сподівання, що вже цього року, як сказав Андрій Кланца, можливо, розпочнеться цей процес.