Про Чорнобильську катастрофу відомо всім українцям. Менш відомим є те, що результати популяційного моніторингу вроджених вад розвитку на підставі стандартів Євросоюзу доводять: в Україні триває епідемія спіни біфіди (розщілини хребта). Ця трагічна вада пов’язана з високою дитячою смертністю або інвалідністю впродовж всього життя. І ця трагедія є найчастішою у забруднених чорнобильською радіацією районах. Опіка уражених дітей є дуже важкою не тільки з точки зору медицини, а ще більше – батьків.

Багаторічні дослідження вроджених вад розвитку проводяться Програмою запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ-мережі спільно з департаментами охорони здоров‘я Рівненської, Волинської і Хмельницької обласних державних адміністрацій, українськими та міжнародними партнерами. Голова правління МБФ «ОМНІ-мережа для дітей», професор, завідувач кафедри медичної генетики університету Південної Алабами (США), почесний професор НаУКМА та Львівського медичного університету імені Данила Галицького, Володимир Вертелецький стверджує, що ситуація не покращується. Вагітні, які проживають у забруднених чорнобильською радіацією районах Полісся, зокрема, у Рівненській області, і досі продовжують накопичувати цезій-137 у своєму тілі. Цезій-137 шкодить розвитку ембріона, який у 20 разів чутливіший до впливу радіації. Цей факт якраз і пов’язаний з найвищою в Європі частотою виявлення спіни біфіди.
Зважаючи на зазначене вище, профілактика цього захворювання повинна здійснюватися невідкладно. Дефіцит фолатів, як й іонізуюча радіація, може призводити до ламання двоспіральної ДНК. За результатами проведеного опитування вагітних жінок, які, зокрема, проживають у Рівненській області, лише близько 7 відсотків з них вживали преконцепційно (до зачаття дитини) фолієву кислоту (вітамін В9) в таблетках окремо або у складі мультивітамінних комплексів.
Саме тому більше, ніж 80 країн світу впровадили альтернативну стратегію – збагачення (фортифікацію) борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9). Це дозволяє забезпечити необхідний рівень фолатів для розвитку ембріону. Також доведено, що збагачення борошна фолієвою кислотою є безпечним, ефективним, економічно вигідним. Між іншим, вживання алкоголю вагітною жінкою знижує доступ ембріону до фолатів. Радіонукліди та алкоголь є причинами розумової відсталості та мікроцефалії у дітей. Саме тому вагітні не повинні споживати забруднені радіонуклідами продукти та алкоголь.
Профілактика вроджених вад повинна бути першочерговим завданням. Тому в Україні потребують негайного впровадження загальновідомі профілактичні стратегії: прийняття закону та регуляцій щодо збагачення борошна фолієвою кислотою; запобігання вживанню алкоголю жінками до та під час вагітності; зниження впливу іонізуючої радіації шляхом уникнення вдихання та споживання з їжею цезію-137 з метою профілактики порушень розвитку в пре- і постнатальному періоді, а також лейкемії тощо. Особливо важливим є споживання чистих продуктів для дітей та вагітних.
Обов’язково має бути запроваджено моніторинг вроджених вад розвитку для оцінки профілактичних заходів.