Дві нирки у людському організмі — це природний фільтр, який постійно працює, очищає нашу кров від токсинів, виводить з організму зайву рідину, підтримує кислотно-лужний баланс й виконує ще багато корисних функцій. Тому турбота про здоров’я наших нирок повинна бути особливою. Адже здебільшого хронічні хвороби цього органу розвиваються безсимптомно, і хворому не так уже й легко їх помітити. Тому часто буває, що, коли людина помічає певні ознаки хвороби, нирки уже зазнали значних змін.
Тож у жодному випадку не можна нехтувати профілактичними обстеженнями. У чому вони полягають? Саме з відповіді на це запитання ми й почали розмову із завідувачкою відділення нефрології КНП «Хмельницька обласна лікарня», головним експертом з нефрології департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації Наталією КУШНІР:

— Вчасно виявити захворювання зможе допомогти і звичайний аналіз сечі. Знаєте, часом буває, що людина з гіпертонічною хворобою постійно відвідує свого лікаря, але їі так і не скерують здати той самий аналіз сечі. Але також є випадки, коли хворі, здавши аналіз і побачивши, що у сечі є білок, не поспішають іти до фахівця на консультацію. І ось тут і може втрачатися дорогоцінний час. Особливо уважними до стану свого здоров’я повинні бути хворі з групи ризику розвитку хронічних хвороб нирок. Це — хворі з цукровим діабетом, з високим артеріальним тиском, із зайвою вагою, люди старші 50 років, чи ті, у кого родичі страждали на хворобу нирок. Їм обов’язково треба ретельно обстежувати нирки: робити уже згаданий аналіз сечі, аналіз крові на креатинін, ультразвукове дослідження, визначати швидкість клубочкової фільтрації (показник функції нирок).
— Що таке хронічна хвороба нирок і чим вона небезпечна, Наталіє Іванівно?
— Так, це дуже небезпечна й підступна хвороба. При хронічній хворобі нирки, хоч і поступово, але невблаганно перестають очищати кров від токсичних речовин, виводити зайву рідину з організму, не можуть підтримувати гормональний баланс у людському організмі. І тоді доводиться застосовувати ниркову замісну терапію — гемодіаліз.
— А які причини цього захворювання?
— Одні з основних причин хронічної хвороби нирок — цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, інфекційні хвороби нирок та сечовивідних шляхів, спадкові захворювання нирок. Тому нині класифікуємо діабетичну, гіпертонічну, подагричну нефропатії. Коли вже діагностовано цю хворобу, головне завдання — якомога далі відкласти початок гемодіалізу. Лікар призначає нефропротекторну терапію. Якщо її неухильно дотримуватися, можна досягти позитивного результату. І навіть хворі нирки можуть ще кілька років, приміром, виконувати свої функції. Таким чином відтерміновується гемодіаліз і, в подальшому, трансплантація.
— Чи зростає нині кількість пацієнтів із хронічними захворюваннями нирок?
— На жаль, зростає. Сьогодні кожен десятий житель планети страждає на таку хворобу. Більше того, Україна займає восьме місце у світі за смертністю через цю недугу.
— А як вберегтися від цієї небезпечної недуги?
— Вище ми вже говорили про профілактичні огляди. Особливо це стосується хворих, які перебувають у групі ризику. Обов’язково контролюйте свій артеріальний тиск, рівень цукру в крові. Звичайно ж, необхідно дотримуватися здорового способу життя, не застуджуватися.
Важливо не займатися самолікуванням при будь-яких хворобах. Не варто безконтрольно вживати лікарські препарати, які відпускаються без рецепта. Зокрема, нестероїдні протизапальні препарати, які у нас люди звикли застосовувати мало не на кожному кроці. Ковтаючи таблетку, аби приглушити біль, ми щоразу завдаємо шкоди ниркам. Пам’ятайте про це.
— Як правильно харчуватися?
— Насамперед — вживати у їжу натуральні продукти, без шкідливих домішок та консервантів. Зменшіть споживання солі, бо вона затримує воду в організмі, сприяє підвищенню артеріального тиску. Особливо ретельно до харчування повинні підходити люди, які перебувають у групі ризику. Для них особливо корисними будуть ягоди журавлини, полуниці, чорниці, малини, часник, яблука, цвітна капуста, цибуля. Також — яєчний білок, оливкова олія. Можна вживати рис.
А ось молочних продуктів при хронічній хворобі нирок необхідно уникати. Бо в них міститься багато фосфору, який накопичується в крові й сприяє зниженню рівня кальцію. Внаслідок цього кальцій вимивається з кісток. Слід обмежити споживання шоколаду, адже він теж багатий на фосфор.
Не треба їсти горіхи, які містять не лише фосфор, а й калій, який погано фільтрується враженими нирками. Він накопичується у крові, і це небезпечно для організму. До речі, варто забрати зі свого меню й інші продукти, багаті калієм. Це — шпинат, банани, сухофрукти, картопля.
Також не варто зловживати м’ясом, бо воно містить надмірну кількість поживних речовин, і хворим ниркам важко виконувати очисну функцію.
— Наталіє Іванівно, чи підвищується ризик отримати ускладнення ниркової хвороби у тих, хто перехворів на COVID-19?
— Так, підвищується. Особливо вражає нирки британський штам. Тому всім, хто хворів на COVID-19, необхідно робити аналіз сечі. До цього треба поставитися дуже серйозно. Адже є випадки, коли хворі на коронавірус потрапляли у відділення детоксикації з гострою нирковою недостатністю. Тому бережіть свої нирки, будьте до них особливо уважними.
— Дякую, Наталіє Іванівно, за розмову.